nieuws

Topsportcentrum op een terp door MoederscheimMoonen

Architectuur

De bouwende ontwikkelaar Vaessen en MoederscheimMoonen Architects gaan een topsportcentrum op een terp realiseren in Koog aan de Zaan.

Topsportcentrum op een terp door MoederscheimMoonen

Het 6.000 vierkante meter grote topsportcentrum ‘De Koog ‘volgt principe van een paviljoen. Een vrijstaand, transparant volume met duidelijke zichtlijnen en een heldere organisatie.

De stedenbouwkundige eis om het gebouw ten minste 1,5 meter hoger aan te leggen dan het omringende maaiveld is door MoederscheimMoonen aangegrepen om het karakter van het topsportcentrum te versterken. De verhoging – of terp – zorgt dat het gebouw zich verankert in zijn omgeving. De rondom gelegen taluds, trappen, tribunes en terrassen vormen voorts een kwalitatief verblijfsgebied tussen binnen en buiten, hoog en laag. Een plek om tijdens buitenwedstrijden het spel optimaal te volgen of te relaxen na een intensieve trainingsavond.

 

Het volume is opgebouwd uit vijf volumes. De grootste, de topsport- en breedtesporthal, zijn in de lengterichting geschakeld. Alle kleedruimtes met daarop de multifunctionele onderwijsruimte zijn in een slank volume parallel aan deze hallen gelegd, aan een van langszijden. Op de zuidoostelijke hoek zijn de functies gepositioneerd die zorgen voor de visuele interactie tussen gebouw en omgeving.

 

Architect Erik Moederscheim: “Dit topsportcentrum is zo’n opdracht waarin factoren als gebruik, competitie, maatschappij en uitstraling bij elkaar komen en elkaar kunnen versterken. Het wordt een verbindend gebouw met een uitnodigend karakter.”

 

Het complex vormt de nieuwe kern van het sportpark in de luwte van snelweg A8 richting Assendelft. De bouw begint in 2015. Halverwege 2016 staat de oplevering gepland.

Reageer op dit artikel