nieuws

Opening Nationaal Militair Museum

Architectuur

Gisteren opende koning Willem-Alexander officieel het Nationaal Militair Museum. Op de voormalige vliegbasis in Soesterberg komen nu de collecties, die eerder in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Legermuseum in Delft stonden, samen onder één dak. Het nieuwe museum, naar een ontwerp van Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten, zoekt de aansluiting met zowel het landschap buiten als de talrijke grote objecten binnen.

Opening Nationaal Militair Museum

In 1913 werd in Soesterberg de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht opgericht. Tot voor kort was het verboden om dit grote terrein te betreden, maar nu bevindt zich op deze historische locatie het Nationaal Militair Museum. Het indrukwekkende gebouw is ontworpen door Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten in samenwerking met H+N+S LandschapsarchitectenKossmann.dejong en Heijmans.

 

Enorme schaal
De bijzondere locatie van het museum op de voormalige vliegbasis in Soesterberg was voor de architecten een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. “Deze plek vraagt om een groot gebouw dat niet zomaar wegvalt in het landschap,” vertelt Dick van Wageningen. Daarom hebben de architecten een grote constructie ontworpen die de collecties van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum huisvest.

Een immens dak van 110 bij 250 meter lijkt te zweven boven de glazen pui van dertien meter hoog. Een vakwerkconstructie maakt deze grote overspanning mogelijk. Deze wordt tegelijkertijd gebruikt om de vliegtuigen aan het dak te kunnen hangen. Van Wageningen beschrijft het museum daarmee als een stoer gebouw, waarvan de schoonheid in de technische uitstraling naar voren komt.

Weids uitzicht
“Tevens willen we het fantastische uitzicht van het landschap voelbaar maken in het museum,” gaat Van Wageningen verder. Daarom heeft het gebouw rondom een volledige glazen pui, zodat een relatie wordt gelegd tussen het landschap en de collectie. Op deze manier valt het daglicht op de straaljagers en tanks, terwijl de bezoekers tegelijkertijd een mooi uitzicht over de gehele omgeving hebben.

Het museum is door de architecten tot in de details doorontwikkeld. Ze hebben het concept aangehouden, maar zijn er vervolgens in geslaagd dit ook daadwerkelijk om te zetten in architectuur. Het resultaat is een krachtig gebouw met een interessante gelaagdheid in zowel het interieur als het exterieur. 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel