nieuws

Nieuwbouw ziekenhuis Maas en Kempen van start

Architectuur

De bouw van het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen is van start gegaan. Het ziekenhuis, dat de oude gebouwen in Maaseik en Bree vervangt, heeft een oppervlakte van ruim 32.000 m². De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is samen met AR-TE verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp en het interieurontwerp. Ontwerpbureau Pauwels maakte het landschappelijk ontwerp.

Nieuwbouw ziekenhuis Maas en Kempen van start

Het creëren van een groene, natuurrijke beleving voor toekomstige patiënten, bezoekers en medewerkers stond voor dJGA en AR-TE centraal bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis – het eerste laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. Het gebruik van veel glas en grote ramen maakt dat natuurlijk licht doordringt tot in het hart van het gebouw. Het zicht op de natuurrijke omgeving van het ziekenhuis is daardoor vanuit elke verdieping optimaal.

Zkh dJGa 

De nieuwbouw bestaat uit vijf losse bouwdelen die onderling verbonden zijn door gangen en luchtbruggen. Dit zogeheten ‘vastgoedmodel’ biedt bovendien de flexibiliteit om elk gebouw in de toekomst eenvoudig en zonder veel overlast uit te breiden, dan wel in te krimpen. De gebouwen hebben elk een andere vormgeving en zijn daardoor goed te onderscheiden. Dat komt doordat ze elk een ander design en interieur krijgen, passend bij de functie van het betreffende gebouw. Dankzij wandelpaden en het gebruik van een open terrein is het landschappelijk ontwerp rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar.

In het ‘Hotelgebouw’ zijn de verpleegafdelingen te vinden. De ‘Hot Floor’ beschikt over de afdelingen OK’s, IC, Spoed en Radiologie. Poliklinieken, administratie en beheer krijgen een plek in het ‘Kantoorgebouw’ en facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium komen in de ‘Fabriek’. Het ‘Entreegebouw’ huisvest onder meer de entree, het bezoekersrestaurant en de inschrijvingsbalie.

In totaal heeft het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen een oppervlakte van 32.347 m². Er komen 230 bedden en de parkeerplaatsen bieden plek aan ruim 550 auto’s. Het nieuwe ziekenhuis wordt opgeleverd in het voorjaar van 2017.

Reageer op dit artikel