nieuws

Hoogste Breeam beoordeling ooit voor The Edge in Amsterdam

Architectuur

Kantoorgebouw The Edge heeft een Breeam kwalificatie Outstanding gekregen. Dit is de hoogste score voor nieuwe gebouwen die ooit is afgegeven. Het gebouw aan de Amsterdamse Zuidas is voorzien van een scala aan innovatieve duurzame maatregelen en kreeg maar liefst 21 Breeam Innovatiepunten.

Hoogste Breeam beoordeling ooit voor The Edge in Amsterdam

Door het gebruik van slimme technologie behaalde het kantoorgebouw van 40.000 vierkante meter een score van 98.36 procent. De vorige titelhouder was One Embankment Place in Londen.

 

Ontwikkelaar OVG Real Estate werkte nauw samen met hoofdhuurder Deloitte en een groep experts. Ook werd samenwerking gezocht met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om het gebouw energieneutraal te maken. Niet alleen is de gehele zuidelijke voorgevel van het eigen gebouw voorzien van zonnepanelen; ook is er 4100 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst op de daken van de UvA en de HvA.

 

Het begint echter met een goed ontwerp. Partner Ron Bakker van PLP Architecture dat The Edge heeft ontworpen: “De vorm en oriëntatie van het gebouw waren de eerste stap naar het bereiken van de duurzame prestaties. Grote vloervelden en een op het noorden gelegen atrium zorgen dat daglicht de meerderheid van de werkplekken bereikt. Daarnaast zorgt de dragende structuur met kleine openingen voor thermische massa en schaduw op de zonzijden.” Het atrium draagt met zijn vijftien verdiepingen niet alleen bij aan een inspirerende werkomgeving, hij fungeert ook als retourkanaal voor de ventilatielucht.

 

The Edge is het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Philips Power over Ethernet systeem. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en licht van hun individuele werkplek te reguleren door middel van een applicatie op hun smartphone. Deze innovatieve technologie bespaart niet alleen energiekosten, maar geeft ook informatie over hoe het gebouw wordt gebruikt. Deze kan dienen om de efficiëntie te vergroten.

 

Een warmte-koudeopslag installatie met een dubbele open bron (elk circa 130 meter diep onder het gebouw) genereert thermale energie. In The Edge wordt regenwater verzameld en hergebruikt.

 

Directeur Annemarie van Doorn van Dutch Green Building Council: “OVG heeft een ‘voorbeeld kantoorgebouw’ ontwikkeld dat elk ander gebouw overstijgt dat tot op heden is beoordeeld.”

 

Reageer op dit artikel