nieuws

Groeten uit Brussel

Architectuur

Elke maand bericht onze trouwe auteur Marc Dubois vanuit een plek uit Europa over de lokale historie en actualiteit. Zijn verslagen sieren de laatste pagina van elke editie van de Architect. Daarnaast verstaat Dubois de kunst van het versturen van ansichtkaarten. Zijn zelfgeknutselde kaarten worden zorgvuldig ingescand en afgedrukt in het tijdschrift.

Groeten uit Brussel

Eerste Brusselse Bouwmeester

 

In de bestuurlijke hoofdstad van Europa waren de ambitie van en de zorg voor kwalitatieve architectuur lange tijd een onbestaand gegeven. In 2009 werd architect Olivier Bastin (1958) aangesteld als de eerste Bouwmeester voor Brussel (bMa).

Het is een grensverleggende beslissing gebleken. De keuze voor Bastin is binnen vakkringen goed onthaald. Als architect en lesgever had hij een mooi cv, maar aan het begin van zijn ambtsperiode werd vaak de vraag gesteld of deze zachtaardige man die zich bescheiden opstelt, zich wel kon handhaven in de Brusselse context.

Wat eerder als een zwakte werd aangezien, was echter zijn sterkte. Met veel luisterbereidheid en engelengeduld wist hij de verschillende partijen aan tafel te brengen en met elkaar te laten samenwerken. De eindresultaten van dit trage en moeilijke proces zijn nog zeer beperkt en komen pas in de volgende jaren te voorschijn. Het belangrijkste project dat Bastin wist te sturen is de nieuwe hoofdzetel van de bank bnp Paribas Fortis, een nieuw gebouw ontworpen door Baumschlager Eberle, dat naast het bozargebouw van Victor Horta tot stand komt. Zijn grootste ontgoocheling is ongetwijfeld het symbolische project van Xaveer De Geyter Architects voor het Schumanplein, het rondpunt in de Europese wijk, dat werd geaborteerd door de politiek. Het overzicht van zijn vijfjarige ambtsperiode is gebundeld in een zeer verzorgde publicatie die is samengesteld door Ward Verbakel en Joeri De Bruyn. Dit ‘groene boek’ is verschenen in drie talen.

Begin 2015 zal een nieuwe bMa aan de slag gaan.

Informatie: www.bmabru.be, zie ook Ward Verbakel en Joeri De Bruyn (red.), bMa – man of thoughts, Public Space, Mechelen, 2014, isbn 9789491789038

 

 

Reageer op dit artikel