nieuws

Ecopassage Schie krijgt voetgangersbrug en uitkijkpunt

Architectuur

Ecopassage Schie krijgt binnenkort een lichtgewicht voetgangersbrug over De Berkelse Zweth en een landschappelijk uitkijkpunt over het veenweidegebied van Midden-Delfland. Robbert Jan van der Veen en Esther de Graaf van plein06 ontwierpen beide objecten in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en Movares. De aanbestedingsprocedure (UAV-GC) is inmiddels gestart. De bouwstart is gepland voor het eerste kwartaal van 2015.

Ecopassage Schie krijgt voetgangersbrug en uitkijkpunt

Ecopassage Schie is onderdeel van het gebiedsgericht programma Integrale Ontwikkeling Delft Schiedam (IODS) van de provincie Zuid-Holland. Het project creëert een verbinding tussen de Akkerdijksche Plassen en de Vlietlanden voor kleine zoogdieren en amfibieën. Oevers en perceelranden worden natuurlijker ingericht, zodat passagemogelijkheden voor dieren ontstaan. Beleving van natuur en landschap is een belangrijk doel.

 Uitkijkpunt De Schie door Plein06 

De nieuwe voetgangersbrug over het boezemwater van de Berkelsche Zweth en de ‘uitkijkterp’ langs de Huigenhofsloot verrijken het veenweidegebied van Midden-Delfland. Ze vertalen de aanwezige landschapselementen tot een inspirerend ontwerp. De vorm die plein06 voor de voetgangersbrug bedacht, volgt de snede van een dijk. Ook het grondlichaam van het uitkijkpunt refereert met de eenvoudige dijkvorm naar de vele veendijken in dit gebied. Het hekwerk op brug en uitkijkpunt, is geïnspireerd op de houten boerenhekken die in de omgeving voorkomen. De verspringende liggers in het hekwerk zijn een speelse referentie naar de langwerpige polderverkaveling. In de vormgeving van het brugdek en het looppad op het uitkijkpunt is het beeld van een karrenspoor te ontdekken.

 Uitkijkpunt De Schie door Plein06 

Midden op de smalle brug staat een houten bank waarop wandelaars kunnen uitrusten en genieten van het landschap. In de houten liggers van het hek zijn subtiel de namen van voorkomende dier- en vogelsoorten gefreesd. Op het uitkijkpunt worden bezoekers verrast door het uitkragende platform dat loskomt van het grondlichaam. Hier kunnen ze turen naar de weidevogels. Ook hier zijn in de liggers van het hekwerk namen van de vele vogels zijn terug te vinden. Via een speels, rondlopend pad van losse betonbielzen, kunnen bezoekers hun route bepalen of even wegduiken in het hoge gras.

 Uitkijkpunt De Schie door Plein06 

De voetgangersbrug bestaat uit het lichtgewicht materiaal composiet. Deze keuze garandeert het behoud van de waardevolle veendijken van de Zweth. Er hoeft niet gegraven of gefundeerd te worden. Bovendien wordt composiet gekenmerkt door een lange levensduur en een beperkte onderhoudsbehoefte, een belangrijke voorwaarde van de beheerder NatuurMonumenten. De hekwerken en banken van inlands eikenhout zullen vergrijzen wat een natuurlijke look zal opleveren. Ook de afstemming van het juiste grasmengsel op het uitkijkpunt zorgt ervoor dat maaibeheer door het Recreatieschap Midden-Delfland in de toekomst het juiste beeld zal blijven garanderen.

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel