nieuws

De populairste blogs van 2014

Architectuur

Elke dag brengen de verschillende bloggers van de Architect je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en discussies binnen het vakgebied. Of dat nu over de hervorming van de welstand gaat, of er toekomst is voor bibliotheken of over de nieuwe realiteit na de crisis. In de top 10 meest gelezen blogs komen deze onderwerpen allemaal terug.

De populairste blogs van 2014

 

 

 

 

<

De meest gelezen blogs van 2014

 

 Bloc7

1. BLOC7 architecten: ruimte is voor ieders persoonlijke pad – Alijd van Doorn

BLOC7 architecten is een jong bureau dat streeft naar het realiseren van duurzame en maatschappelijk betrokken projecten, passend bij een samenleving in transitie. Het zoekt vanuit een open en flexibele houding, zowel ontwerpend als onderzoekend, naar architectonische en strategische oplossingen. Alijd van Doorn sprak met de oprichters, Eric de Ridder, Joris Heitkamp, Joris Willems, op een regenachtige namiddag in Amsterdam.

Woonmarkt

2. Woonmarkt van de toekomst – Wonen als economische motor  – Reimar von Meding

De bouw is voor de overheid geen top-sector meer, de woningmarkt is ingestort. Toch gaat wonen 2014 weer een belangrijke rol spelen als economische motor. Maar dan op een hele andere manier dan we dat tot nu toe kennen, schrijft Reimar in zijn blog. Eind 2015 kunnen we kijken of zijn voorspelling uitkomt.

 UdenseDuin

3. Een met zorg ontworpen hotel – Sander Woertman

Sander ontving van architectenbureau de Jong Gortemaker Algra een uitnodiging om te overnachten in het recent opgeleverde zorghotel Udens Duyn. Leuk, dacht hij, maar vroeg hij zich tegelijkertijd af of hij wel de juiste persoon was om de kwaliteiten van een zorghotel te beoordelen? Hij vroeg zijn moeder mee die door haar lichamelijke beperking het beste in staat was om het hotel te beoordelen.

 RotterdamCS

4. Centraal Station zet meer op de kaart dan Rotterdam – Harm Tilman

Centraal Station, herhaalde de vriending van Harm peinzend nadat hij haar had verteld daar dit keer over te willen bloggen. Wat moet je daar nu nog over schrijven? Een goede vraag, want over het station is al heel veel verteld. Het is een architectonisch pronkstuk, is de teneur van de meeste commentaren, maar ook is het op tijd en binnen budget gebouwd. Dat laatste is gezien de turbulente bouwgeschiedenis een klein wonder te noemen. De toegevoegde waarde van architectuur in dit project bleef tot nu toe echter onbesproken. Wat zou die zijn?

Almere
De Nieuwe Bibliotheek in Almere, een ontwerp van Concrete
en MVSA. Fotograaf Wim Ruigrok.

5. Bibliotheek als ontmoetingsplek – Matthijs de Boer

Wat richten architecten nu weer voor ellende aan? dacht Matthijs de Boer bij het lezen van de NRC-kop ‘Architecten en andere bedreigingen’. Dit bleek een recensie te zijn van een boek over bibliotheken, waarin wordt gemeld dat bibliothecarissen eeuwig strijd moeten voeren tegen architecten. Architecten die het alleen maar om de wow-factor zou gaan, en zich niet bekommeren om waar het bij een bibliotheek echt om draait, namelijk het bewaren en conserveren van boeken.

 Rotsoordbrug

6. Van een kleine naar een grote brug – Marit Overbeek

Als bewoner een brug realiseren in eigen stad? Niet gemakkelijk. Zelfs niet als je architect, planoloog en journalist bent. Als je je als bewoner-met-relevante-kennis begeeft op het terrein van de traditionele bouwpartijen, schrikken projectontwikkelaars en met name gemeenteambtenaren daar behoorlijk van. Omdat de invloed opeisende eindgebruiker een duurzame trend blijkt, die echter nog niet overal tussen de oren zit, is Marit begonnen met het bouwen van een grotere brug: die tussen bewoners, projectontwikkelaars en overheid.

Mandaat - Populaire blogs 2014
Foto: Ugly Belgian Houses

7. Vergroot mandaat welstand – Ard Buijsen

Architecten reageerden ontdaan op het nieuws dat Groningen zijn Welstandsbeleid gaat hervormen. In plaats van toetsing door een onafhankelijke Welstandscommissie gaan ambtenaren bouwplannen beoordelen onder aansturing van de Stadsbouwmeester. Net zoals vorig jaar, toen in Eindhoven sprake was van het afschaffen van de Welstandscommissie, laaide de discussie hierover op sociale media fel op. Wij vroegen twee van deze architecten, Jeroen de Vries en Ard Buijsen, hun voorstel voor een nieuwe Welstand op papier te zetten.

 Skatepark - Meest gelezen blogs 2014

8. Skatepark Westblaak – Tijs Niessen

Voor mij en vele andere Rotterdammers was het skatepark op Westblaak dé plek om te gaan skaten. Toen Tijs een jaar of dertien was, fietste hij om acht uur ’s ochtends naar het park omdat het dan zo lekker rustig was. Nu, tien jaar later, is hij er nog steeds regelmatig te vinden. Toen hij samen met een aantal anderen vorig jaar gevraagd werd om mee te denken over een nieuw ontwerp voor het skatepark, voelde hij zich vereerd en ging vol enthousiasme aan tafel zitten. Maar wat een leuk project had moeten worden, werd een langdradig proces dat niet zo mooi verliep als de gemeente had voorgespiegeld.

Daan Bruggink - Meest gelezen blogs 2014 

9. Wanted: Delfts biobased onderzoek! – Daan Bruggink

Eind vorig jaar viel Daan de eer ten deel verkozen te worden tot Alumnus van het Jaar 2013 van de TU Delft. Behalve eeuwige roem hing er ook een bedrag aan, dat geïnvesteerd moet worden in een onderzoeksproject samen met de TU Delft. Nu is er aan interessante onderzoeken uiteraard geen gebrek, maar zijn eerste gedachte was: ‘Hoe kan ik met dit prijzengeld de biobased architectuur stimuleren?’ .

 Tussensteden - Jan van Vlerken - Meest gelezen blogs 2014
Kluitmans foto van ‘Weelde’ op Tiengemeten

10. Tussen Steden – Jan van Vlerken

Nederland is wat betreft ruimtelijke ordening het meest georganiseerde land ter wereld. Wij zijn hier als Nederlanders zeer aan gewend en juist door die ordening is het gemakkelijk om er geen aandacht aan te besteden. Totdat je door de lens van Yorit Kluitmans camera kijkt. Voor zijn omvangrijke project Tussen Steden fietst Yorit sinds drie jaar door het hele land. In elke van de 418 gemeentes maakt hij tenminste twee foto’s die hij toevoegt aan zijn collectie. Jan was benieuwd naar zijn werkwijze en fietste een dagje met hem mee door de gemeentes Steenbergen en Tholen om te eindigen op het ‘natuureiland’ Tiengemeten. 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel