nieuws

De Architect december verschenen

Architectuur

In deze laatste Architect van 2014 wordt de rol van de Rijksbouwmeester tegen het licht gehouden. Aanleiding vormt het vertrek van Frits van Dongen. Zijn vertrek maakt pijnlijk duidelijk dat het onmogelijk is geworden om je eigen praktijk als architect uit te oefenen, naast een aanstelling als Rijksbouwmeester voor drie dagen. Van Dongens betrokkenheid bij een grote gemeentelijke bouwopdracht voor het Spuikwartier in Den Haag was de directe aanleiding.

De Architect december verschenen

Verder in het nummer in de rubriek Stategie een verdieping over het ‘Wat en Waarom van de Beroepservaringsperiode’ en zijn moeizame invoering. Op de ontwerppagina’s een bespreking van De Ceuvel in Amsterdam en de herontwikkeling van het Dunea-gebouw in Zoetermeer.

Techniek

‘Concepten voor nieuwbouw, de Architectenpraktijk anno’ nu is het thema van de Techniek-pagina’s. Werden concepten vijf jaar geleden nog beschouwd als een vloek in de architectonische kerk, nu weet elke architect dat de nieuwe werkelijkheid nieuwe werkmethoden vraagt en dat bouwen volgens een concept daar een van is. Daarnaast in de rubriek Techniek de duurzame gedachte bij stedenbouw.

Interieur

Interieur gaat in op verbouwingen waarin je zelf opdrachtgever bent, een voorbeeld daarvan is de verbouwing van het Rijksmonument aan de Bakenessergracht in Haarlem. De noviteiten van de Orgatec 2014 komen aan bod en is er een interview met de Italiaanse ontwerper Luca Nichetto.

Productinformatie toont de laatste en beste noviteiten van de Najaarsbeurzen van Architect@work, Dutch Design Week en Interieur Kortrijk. Het nummer sluit af met de ‘Groeten uit’. Ditmaal uit Gent.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel