nieuws

Amsterdam CS heeft lichtkunstwerk

Architectuur

Amsterdam Centraal wordt vanaf deze maand een jaar lang binnen een uur na zonsondergang verlicht door Station Rainbow van Daan Roosegaarde. Het lichtkunstwerk is aangebracht voor de viering van de 125ste verjaardag, de metamorfose van het monumentale station van Cuypers en voor het Unesco ‘Jaar van het Licht’.

Amsterdam CS heeft lichtkunstwerk

 

Rainbow Station is elke dag, een jaar lang, binnen een uur na zonsondergang voor een kort moment te zien aan de oostzijde van het station. Daan Roosegaarde: “Rainbow Station creëert een unieke plek voor reizigers, een ervaring die je niet kunt downloaden”.

 Amsterdam CS Daan Roosegaarde 

 Amsterdam CS Daan Roosegaarde 

In samenwerking met sterrenkundigen van de Universiteit Leiden ontwikkelde Roosegaarde een projector die licht efficiënt uiteenrafelt in een spectrum van kleuren. Frans Snik van de Leidse Sterrewacht: “Dankzij nieuwe vloeibaar-kristal-technologie die we ontwikkelen voor onderzoek aan exoplaneten (planeten rond andere sterren dan de zon), neemt de regenboog van Rainbow Station precies de vorm aan van de 45 meter lange monumentale stationskap”.

 Amsterdam CS Daan Roosegaarde 

 Amsterdam CS Daan Roosegaarde 

De viering van de 125ste verjaardag en de metamorfose van het monumentale station is voor Roosegaarde de inspiratie voor het kunstwerk ‘Rainbow Station’. Tevens markeert het kunstwerk het internationale ‘Jaar van het Licht’ van UNESCO. Daan Roosegaarde maakte het kunstwerk met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, NS Stations, ProRail,Stichting Doen en zijn eigen Studio Roosegaarde.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel