nieuws

Agendatip: Social Space. Waar is het feestje?

Architectuur

Morgen organiseert Het Nieuwe Instituut een discussieavond over de sociale ruimte in het digitale domein. Deze sociale ruimte was voor de architecten van het structuralisme een belangrijk aandachtspunt. In de huidige tijd ontmoeten mensen elkaar echter steeds meer in de virtuele omgeving. Hoe kunnen ruimtelijke ontwerpers met deze nieuwe omstandigheden omgaan?

Agendatip: Social Space. Waar is het feestje?

 

De avond Social Space. Waar is het feestje? in Het Nieuwe Instituut gaat over de nieuwe invulling van de sociale ruimte in het huidige digitale tijdperk. De architecten van het structuralisme hadden veel aandacht voor het begrip ‘sociale ruimte’, maar sinds de opkomst van sociale media heeft dat begrip een hele andere betekenis gekregen. Tijdens deze avond wordt door een panel ingegaan op de vraag ‘Wat is sociale ruimte precies en wie geeft haar vorm?’. 

Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre) zal de avond inleiden met een verhaal over de structuralisten en hun ideale sociale ruimte. Vervolgens verzorgt Martijn de Waal (universitair docent UvA en medeoprichter van The Mobile City) een korte lezing over de betekenis van urban media voor de ontwikkeling van de stad. 

Naar aanleiding van deze lezingen gaat een panel, bestaande uit Laurens Jan ten Kate (Architectuurstudio HH), Wouter Valkenier (Studio Valkenier), Afaina de Jong (AFARAI) en Jeroen van Mastrigt-Ide (We love your work), in discussie over het begrip ‘sociale ruimte’. Daarbij komt ook de vraag wie deze ruimte vormgeeft aan bod. De avond wordt opgeluisterd met een Spoken word performance door Marco Martens

De discussieavond Social Space. Waar is het feestje? is onderdeel van het discursieve programma bij de tentoonstelling Structuralisme in Het Nieuwe Instituut. Kaarten zijn online te bestellen.

Reageer op dit artikel