nieuws

Winnaars ARC Awards 2014

Architectuur

Gisteravond zijn in de Amsterdam Arena de ARC14 Awards, de prijzen voor het allerbeste werk in Architectuur, Interieur en Stoelontwerp van het afgelopen jaar, uitgereikt. Ook ontving Riek Bakker de ARC14 Oeuvre-Award. Met de prijzen wil de redactie ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

Winnaars ARC Awards 2014

De winnaars zijn:

ARC14 Architectuur: Bastiaan Jongerius Architecten met CONO Kaasmakers in Westbeemster
ARC14 Interieur: architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser en Merk X met het interieur van de ROZET in Arnhem
ARC14 Stoelontwerp: Add-it officechair door Stof en Steen

 CONO Kaasmakers_Winnaar ARC14 Architectuur

ARC14 Architectuur

Volgens de jury, bestaande uit Jacob van Rijs (voorzitter), Ronald Huikeshoven, Duzan Doepel, Ditmar Henkel en Harm Tilman (secretaris en hoofdredacteur de Architect), is het winnende project van Bastiaan Jongerius Architecten voor CONO Kaasmakers “de Kaasmakerij op een sterke manier ingepast in het cultuurlandschap van de Beemster. Duurzaamheid is leidend in de bedrijfsprocessen van de kaasmakerij en het gebouw is hierop geheel afgestemd.” De jury rept in dit verband van een ‘kaastempel’ en zegt “dat er op dit moment geen beter bedrijfsgebouw te vinden is dan dit majestueuze complex.”

ARC14 Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door GIRA en de Architect.

Int Rozet winnaar ARC14 Interieur
Foto: Katja Effting

ARC14 Interieur

Het interieur van ROZET is verkozen tot winnaar van de ARC14 Interieur. ROZET in Arnhem is de nieuwe thuisbasis voor de bibliotheek, het Kunstbedrijf, de Volksuniversiteit, kunstuitleen toArt, café-restaurant Momento en het Erfgoedcentrum. Het gebouw is ontworpen door Neutelings Riedijk architecten. Het ontwerp voor het winnende interieur is van architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser in samenwerking met Evelyne Merkx, Merk X.

Uit het juryrapport: “De Rozet nodigt al bij de voordeur uit tot allerhande soorten van gebruik. De kavel en de locatie noopten tot een bijzondere gebouwvorm: hoog en wigvormig, met bebouwing aan beide lange zijden en een smalle ingang aan een pleintje. Een expressieve trappartij verbindt alle verdiepingen visueel met elkaar. De inwoners van Arnhem zijn gezegend met een gebouw dat in korte tijd een plek in hun dagelijks leven heeft veroverd en daar met zijn karaktervolle interieur nog lang deel van zal uitmaken.” In de jury van de ARC14 Interieur Award hebben zitting: Odette Ex, Ex-interiors, Casper Schwarz, c4id interieurarchitecten, Frederike Bax, Bureau Bax, Ninke Happel, Happel Cornelissen Verhoeven, Sander Woertman, redacteur de Architect.

ARC14 Interieur is een initiatief van PLAN@OFFICE en de Architect.

Add_office-chair winnaar ARC14 Stoelontwerp

ARC14 Stoelontwerp

Winnaar van de ARC14 Stoelontwerp is de Add-it-officechair van Marja Kooreman van Stof en Steen.Volgens de jury “herkende Kooreman bij de uitschrijving van de prijs direct de kansen voor stoffeerders. Dat er op het vlak van stoffering in combinatie met duidelijke ontwerpuitgangspunten veel te maken valt van een gebruikte bureaustoel, toont Kooreman aan met haar inzending. Het is een realiseerbaar concept dat een nieuwe richting verkent in het hergebruiken van bureaustoelen.

De jury bestaat uit: Dirk van der Kooij, ontwerper (voorzitter), Césare Peeren, Superuse Studio, Francesco Messori, DDock en Sander Woertman (secretaris en redacteur de Architect).

De prijs is een initiatief van Desko en de Architect.

 Riek Bakker winnaar ARC14 Oeuvreprijs

ARC14 Oeuvre

Henk Ovink (voorzitter), Rients Dijkstra, Aart Oxenaar en Harm Tilman (secretaris en hoofdredacteur de Architect) vormden de jury van de ARC14 Oeuvre Award. De jury looft Riek Bakker om haar consistente en inspirerende bijdrage aan de vernieuwing van de stedebouwkundige praktijk in Nederland en de positie die ze het ontwerp durft te geven in de Nederlandse ruimtelijke ontwikkeling. Bakker geniet een grote publieke bekendheid door de manier waarop ze complexe stedelijke processen weet vlot te trekken.

Reageer op dit artikel