nieuws

Video van de week: Mecanoo bouwt Wei-Wu-Ying Center in Kaohsiung

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op, omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Deze week:de bouw van het Wei-Wu-Ying Center for the Performing Arts in Kaohsiung.

Video van de week: Mecanoo bouwt Wei-Wu-Ying Center in Kaohsiung

Het Wei-Wu-Ying Center is Kaohsiungs poging om in één klap haar achterstand op cultureel gebied in te lopen. Het immense gebouw, dat meer weg heeft van een holle berg, omvat vier centra voor podiumkunsten, van Chinese opera tot theater. Mecanoo liet zich inspireren door de bijna cirkelvormige Banyanboom die bovengronds evenveel wortel heeft als kruin en door die de bevolking dankbaar wordt gebruikt als parasol.

Het filmpje is met zijn 17 minuten lang te noemen, maar het is zeer de moeite waard. Francine Houben licht het ontwerp toe, de camera toont uitgebreid de immense constructie, en ook de stalen gevelbekleding, de ophanging hiervan, de dakconstructie die het harde geluid van een tropische regenbui zo goed moet dempen dat je binnen nog kunt genieten van de muziek, de akoestiek die verschillend is in alle zalen en het lichtplan komen aan bod.
 

Mecanoo’s manager international projects Friso van der Steen in het gebouw 

Reageer op dit artikel