nieuws

Vernieuwing Kijkduin in 2015 van start

Architectuur

Kijkduin wordt de komende jaren vernieuwd. Het Deltaplein wordt in fases opgeknapt en het Atlantic Hotel wordt gerenoveerd en uitgebreid. Ruim 200 nieuwe woningen, gebouwd met duurzame materialen, zullen er verrijzen, evenals nieuwe restaurants, winkels en meer ontspanningsmogelijkheden. Bovendien verdwijnen de parkeerplaatsen ondergronds.

Vernieuwing Kijkduin in 2015 van start

Kijkduin is volgens de ontwikkelaar FRED “de laatste locatie in Nederland die getransformeerd wordt naar een hoogwaardige vier-seizoenen familiebadplaats waar de functies wonen, horeca en retail worden samengevoegd in één ontwerp dat gericht is op jong en oud.”

Kleinschaligheid

In het door het college goedgekeurde bestemmingsplan voor Kijkduin – Ockenburg staat als uitgangspunt voor de nieuwe ontwikkeling het behoud van de kleinschaligheid die de familiebadplaats nu kenmerkt, met respect voor de natuur. Daarnaast zijn in het bestemmingsplan ook voorwaarden vastgelegd voor de toekomstige ontwikkelingen in Ockenburg. De International School of the Hague wil uitbreiden op de Wijndaelerweg, op de plek van vroegere discotheek Marathon.

Deltaplein

FRED (voorheen Fortress) zal het winkelcentrum Deltaplein in Kijkduin Bad herontwikkelen. Dit omvat de sloop van de bestaande winkels en horeca en nieuwbouw van het winkelcentrum, inclusief een uitbreiding. Er zijn appartementen, diverse voorzieningen en een gebouwde parkeervoorziening gepland. Ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht.

Atlantic Hotel

De ontwikkelaar van het Atlantic Hotel, BOHA, wil het hotel grondig renoveren en uitbreiden met nieuwbouw. De herontwikkeling omvat de renovatie en uitbreiding met nieuwbouw van het bestaande hotel. In de nieuwe situatie krijgt het hotel 90 extra hotelkamers, 80 woningen (appartementen), ruime congresruimte en een gebouwde parkeervoorziening op eigen terrein.

 

Wijndaelerstrip

De herontwikkeling van de zogenaamde Wijndaelerstrip omvat een uitbreiding van de Internationale School of the Hague (ISH) op de plek van de oude discotheek. Daarnaast zijn er plannen om naast de nieuwe school 62 woningen met parkeervoorziening te bouwen.

Betrokken architecten zijn onder andere Willem Joost de Vries van TT Design, die voor Fortress het winkelcentrum aanpakken, en Wolbrand van der Vis van PBV/Architecten, die voor Boha plannen maakt over het Atlantic.

Betere openbare ruimte

Kijkduin behoudt volgens de ontwikkelaar de sfeer van een kleinschalige familiebadplaats. Er komt wel meer ruimte voor moderne commerciële voorzieningen voor onder andere horeca, detailhandel, hotel- en congresruimten en ruime en comfortabele woningen aan en nabij de kust. Ook wordt er geïnvesteerd in betere openbare ruimte, de kwaliteit van het groen en de bereikbaarheid wordt voor auto, openbaar vervoer en fiets verbeterd.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel