nieuws

Prijsvraag: Werk aan de winkel!

Architectuur

De overheid zoekt naar vernieuwende ideeën voor kleine winkelstrips in naoorlogse woonwijken. Met de prijsvraag Werk aan de winkel roept de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed iedereen op om manieren te bedenken waarop de kleine winkelstrips in naoorlogse woonwijken weer van betekenis kunnen zijn voor de wijk.

Prijsvraag: Werk aan de winkel!

In de wederopbouwperiode na de oorlog werden overal winkelstrips geImplementeerd vanuit de gedachte dat de belangrijkste voorzieningen op loopafstand aanwezig moesten zijn, daar waar het gezinsleven zich afspeelde. Nu functioneren veel van deze winkelstrips niet meer.

Wijkgedachte 2.0.

De prijsvraag richt zich op innovatieve, kansrijke ideeën voor de strips, waarbij de gedachten waarmee het oorspronkelijke plan is opgezet, worden vertaald naar de eisen van deze tijd.
Programmaleider Wederopbouwgebieden Frank Buchner: “De prijsvraag moet oplossingen opleveren die richting geven aan een soort wijkgedachte 2.0. Daarmee maak je gebruik van de cultuurhistorie als ontwikkelkracht voor de wijk. Een inzending moet verder gaan dan alleen een nieuwe bestemming verzinnen voor het gebouw, je moet opnieuw kijken naar wat er nodig is om zo’n wijk weer te laten functioneren.”

Ideeënprijsvraag

  • Deelname staat open voor professionals en geïnteresseerden, alleen of in teamverband.
  • Onder de meest kansrijke ideeën wordt 30.000 euro aan prijzengeld verdeeld.

Meer informatie en inschrijven 

Reageer op dit artikel