nieuws

Poëzie in Parijs

Architectuur

‘Musings on a glass box’ is de poëtische naam van de installatie die Diller Scofidio + Renfro ontwierpen ter ere van het dertigjarig bestaan van de Fondation Cartier pour l’Art Contemporain in Parijs. De ‘Glass box’ is het gebouw dat Jean Nouvel twintig jaar geleden voor de kunstinstelling ontwierp.

Poëzie in Parijs

De architectuur van het gebouw dient als raamwerk voor de installatie van het Amerikaanse multidisciplinaire ontwerpbureau Diller Scofidio + Renfro. ‘Musings on a glass box’ beslaat de gehele begane grond. Een speciaal voor de installatie gemaakt gat in het plafond produceert druppels water, die uit twaalf punten in het dak vallen.

Elke druppel wordt opgevangen in een rode emmer, die uit zichzelf de bewegingen van de waterdruppels volgt en als een robot door de ruimte crosst. Tegelijkertijd laat een enorm ledscherm in de naastgelegen ruimte het plafond zien vanuit het perspectief van de emmer, door een onscherp en dynamisch beeld. Bezoekers kunnen dit zien vanuit relaxte loungers die ze onder het scherm kunnen schuiven.

Versterken en vervreemden

Diller Scofidio + Renfro startten met een eenvoudig idee: “We vertrokken vanuit het cliché van het verstrijken van de tijd en de schijn van verwaarlozing, door een gat in het plafond te maken”, aldus Elizabeth Diller en Ricardo Scofidio. “We wilden de twee galeries op de begane grond met elkaar verbinden door een ‘feedback loop’. Kleine gebaren in de grote galerie worden versterkt in de kleinere ruimte. We wilden gewone dingen vreemd laten lijken en banale zaken veranderen in groteske.”

Ook geluid is in de installatie geïntegreerd. In de emmer is een microfoon geplaatst, die het geluid van vallende waterdruppels versterkt. Een externe versterker transformeert dit tot het geluid van een ‘choral swell with ambient aftershocks’. De Amerikaanse componist David Lang en geluidsontwerper Jody Elff bedachten deze muzikale ervaring, die samen met de installatie vragen wil oproepen over transparantie en perceptie.

Spelen met glas

Aanvullend element zijn de smart films op de ruiten van het gebouw, geleverd door Glass Apps. Door middel van een elektrische stroom worden de glazen panelen afwisselend transparant, translucent of ondoorzichtig.

Musings on a glass box wil ook iets zeggen over de buitengewone waarde die eigentijdse cultuur hecht aan perfect beeld en geluid, aldus Diller Scofidio + Renfro. “Een galerie voelt heel dom, maar is hyperintelligent. Alledaagse objecten communiceren op vreemde manieren. De andere galerie lijkt intelligent, maar is eigenlijk heel low res en abstract.”

‘Musings on a glass box’ is in de Fondation Cartier pour l’Art Contemporain in Parijs te zien tot 22 februari 2015.

Reageer op dit artikel