nieuws

Opening Markthal Rotterdam

Architectuur

Na tien jaar van plannen maken en bouwen, is gisteren de Markthal Rotterdam geopend door koningin Maxima. Het ontwerp van MVRDV is de eerste overdekte markt in heel Nederland en voegt een nieuw icoon toe aan de stad Rotterdam. De bijzondere vorm van het ontwerp en het unieke kunstwerk aan de binnenzijde trokken de eerste dag al veel bezoekers.

Opening Markthal Rotterdam

In 2004 schreef het gemeentebestuur van Rotterdam een prijsvraag uit voor het ontwerp van een markthal gecombineerd met woningen en een parkeergarage. De inzending van MVRDV en Provast viel direct op, doordat zij de verschillende functies op een unieke manier in één gebouw samenbrachten. Gisteren werd het gebouw op een feestelijke wijze geopend door koningin Maxima.

Robuuste kramen
Na de officiële opening stroomt het publiek in grote getalen toe om het interieur van het nieuwe Rotterdamse icoon te bewonderen. Dit toont direct het functioneren van de Markthal als locatie waar winkelen, eten en drinken samenkomen. De 96 kramen bieden een divers aanbod aan verse producten: van kaas tot verse vis en van frozen yoghurt tot baklava, voor elke bezoeker is er wat wils.

MVRDV heeft de versunits als robuuste elementen in de hal vormgegeven, zodat de eigenaren alle mogelijkheid hebben er hun eigen invulling aan te geven. Tijdens een rondgang is te zien hoe de diverse kraampjes ook daadwerkelijk verschillen in hun uitstraling; de één hangt zijn waar overal op, terwijl de ander juist een rustige, chique inrichting heeft. Dit toont hoe het gebouw de vrijheid geeft aan haar gebruikers om het naar eigen inzicht verder vorm te geven.

Op de kramen bevinden zich terrassen waar bezoekers de gelegenheid hebben wat te eten en rustig te zitten, terwijl zij een mooi uitzicht hebben over de krioelende mensenmassa. Beide glazen façades bieden daarnaast een mooie kijk op de omliggende bebouwing, waarbij vooral de Blaaktoren, beter bekend als Het Potlood, opvalt.

Hoorn des Overvloeds
Veel bezoekers verwonderen zich vooral over het bijzondere kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam: de Hoorn des Overvloeds. Dit kleurrijke werk toont verschillende versproducten en een fragment van de Laurenskerk, waardoor het gezien kan worden als een hedendaagse variant van de stillevens van oude Hollandse meesters.

Dat de Hoorn de Overvloeds een belangrijk onderdeel vormt van de Markthal wordt nog extra duidelijk bij een bezoek aan de Markthal Shop. Hier zijn producten te koop als een zitzak, paraplu en fietskrat met een print van dit kunstwerk erop. Ook de boogvorm van het gebouw wordt hier verkocht als nekkussen of maquette, wat nog eens het iconische imago van dit gebouw accentueert.

Aanwinst voor heel Rotterdam
Een gang met de roltrappen neemt de bezoekers mee door de geschiedenis van Rotterdam. Hier is de permanente tentoonstelling De Tijdtrap te bezichtigen met archeologische opgravingen uit de bouwput van de Markthal. Hoe dieper je de grond ingaat, hoe verder je wegzakt in het rijke verleden van de Maasstad.

Bij de notenzaak is nog een echte schreeuwend marktkoopman aanwezig, wat de sfeer van een echte markt versterkt. Hij feliciteert zijn bezoekers met de nieuwe Markthal: “Dit gebouw is niet alleen een aanwinst voor de marktlieden, maar een aanwinst voor alle Rotterdammers”.

Reageer op dit artikel