nieuws

Opener dan de Beemster

Architectuur

Zeer dankbaar beklom directeur Wim Betten van CONO Kaasmakers het podium van de ARC14 Award-uitreiking. Zijn project had gewonnen! En terecht, want wat een kaas komt er toch uit de Beemster!

Het ontwapende enthousiasme van de directeur doet vermoedens rijzen over de sfeer in het bedrijf. En waarschijnlijk heeft dit positief bijgedragen aan het uitgekiende ontwerp waarmee Bastiaan Jongerius Architecten de ARC14 Architectuur Award won. Want de uitdagingen waren niet mals in Westbeemster, waar Jongerius een gebouw moest ontwerpen voor een plek in een beschermd landschap (Unesco) waar geen gebouw mocht komen te staan…..

Openheid stimuleren
Jongerius: “Het was en heel moeilijke opgave. We moesten bouwen in dat erfgoed, maar dat kon niet. Dat is een grote uitdaging en een kans om de kracht van ontwerp laten zien. Het landschap is beroemd door haar openheid, door de lintverkaveling en door de patronen. Toen hebben wij gedacht, ‘als openheid zo belangrijk is, dan moeten wij wetenschappelijk bewijzen dat ons gebouw die openheid stimuleert.”

Het bureau puzzelde maandenlang aan modellen in computer en kwam toen uit op een 130 meter lang, smal transparant glasgebouw met een colonnade die de directe zonnewarmte buiten houdt en de ritmiek van de polder versterkt. “Kolommen brengen perspectief, geometrie en maat. Dat is eigenlijk de polder. En dat is ook het moment geweest dat we het gevoel kregen dat ons ontwerp precies in de polder past.”

Verbinding
Juryvoorzitter Jacob van Rijs vertelt dat de jury het wel lastig heeft gehad tijdens het beraad. Met name omdat ‘duurzaamheid’ onderdeel uitmaakte van het eisenpakket, “een begrip waar je bijna gek van wordt”. Nadat de de jury meerdere malen heen en weer was gegolfd rond de vraag ‘waar gaat het bij deze prijs nu eigenlijk om?’, is de winnaar gekozen op basis van een tijdloos element in het ontwerp. “Wij kregen het gevoel dat dat architectuur wel met duurzaamheid verbindt.”

Reageer op dit artikel