nieuws

Ontwerpkracht vieren

Architectuur

Het vieren van ontwerpkracht in haar volle breedte: dat doen we deze donderdag 27 november in de Amsterdamse ArenA. Met een uitgebreid programma: van debatteren over de rol van ontwerpers in de toekomst tot het profileren en belonen van voorbeeldige projecten en vakbeoefenaars. Er zijn nog kaarten, dus bezoek het congres Innoveerkracht en meld je aan voor de uitreiking van de ARC14 Awards!

Ontwerpkracht vieren

Het praten over goede ontwerpen begint al in de ochtend, tijdens ons congres Innoveerkracht. Samen met onze partners stelden we een programma samen dat onder de titel Zorg voor later belangrijke vragen over ontwerpen, bouwen en hergebruiken in de toekomst probeert te beantwoorden. Met moderator Hadassah de Boer bijt hoofdredacteur Harm Tilman het spits af. Vervolgens is het woord aan Mark van Houten, marketingmanager van Gyproc Nederland en initiatiefnemer van het congres.

 
Haddassah de Boer tijdens de presentatie van een eerdere editie van onze Awards.

Werken in de toekomst

Zaken doen in de nieuwe economie, voedselproductie in een circulaire economie en de ruimtelijke implicaties daarvan en bouwen in een circulaire economie zijn de gespreksonderwerpen van het eerste deel van de ochtend. Daarover vertellen respectievelijk Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen, Jan-Willem van der Schans van de Universiteit Wageningen en architect Paul de Ruiter. Gevoed door reacties uit de zaal gaan de sprekers met elkaar in debat.

Lianne van Genugten, concept developer bij onder andere Philips Design, kijkt wat de rol van ontwerpers kan zijn in duurzame ontwikkeling. Peter Swinnen, de Vlaams Bouwmeester, geeft daarna een lezing getiteld Onzichtbare zorg. Ronald Huikeshoven, directeur van AM regio Noord-West, sluit het tweede deel van de ochtend af met het onderwerp Bouwen voor de nieuwe vraag. Ook hierop volgt een debat met het publiek.

Hugo Priemus, hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft, trapt de middagsessie af met zijn prikkelend getitelde lezing ‘Of en zo ja hoe de volkshuisvesting veranderd zou moeten worden om (weer) te kunnen inspelen op zich aandiende woonbehoeftes’. Josien Kruizinga, design manager van Prêt-à-Loger (het duurzame rijtjeshuisconcept van de TU Delft), deelt haar ervaringen over duurzaam renoveren. Het autobedrijf Tesla besluit de middag. Kim Liebregts, country director Benelux Tesla Motors, laat zien hoe het merk de veranderende wereld tegemoet treedt.

Je kunt het congres gratis bijwonen, mits je je aanmeldt via www.arc-awards.nl

 
De winnaars van de ARC Awards 2013.

Voorbeeldige projecten en vakgenoten

Na het discussiëren over ontwerpen in de toekomst, is het tijd om voorbeeldige projecten en vakgenoten naar voren te schuiven en te belonen. Dat doen we tijdens de uitreikingsceremonie van onze ARC Awards 2014. Om 20 uur heet Cornald Maas samen met Harm Tilman iedereen welkom en reiken zij de ARC Oeuvre Award uit aan stedebouwkundige Riek Bakker.

Na een korte lezing van Bakker worden een voor een de winnaars van de categorieën Stoelontwerp, Interieur en Architectuur bekend gemaakt. Het programma is ten opzichte van andere jaren flink ingekort, zodat er meer tijd is om te netwerken, vrienden te spreken, te borrelen of dansen, kortom: om ontwerpkracht te vieren.

Toegang is gratis, mits je je aanmeldt via deze link.

We hopen jullie allemaal te zien donderdagavond in de Amsterdam ArenA! 

Reageer op dit artikel