nieuws

Met gevaar voor eigen leven: winnaar ARC14 Stoelontwerp

Architectuur

Herstoffeerder Marja Kooreman van Stof en Steen heeft de ARC14 Stoelontwerp Award gewonnen. Ze was ‘hartstikke trots’ en hoopt dat de prijs eraan bijdraagt om de waardering van mensen voor haar vak wat op te vijzelen.

Met gevaar voor eigen leven: winnaar ARC14 Stoelontwerp

Jurylid Cesare Peeren verraadde al bijna te vroeg wie de winnaar was. Toen avondvoorzitter Cornald Maas hem vroeg wat de doorslag had gegeven in de keuze voor de winnaar, antwoorde hij onder meer ‘zitcomfort’ – wat meteen de twee genomineerde projecten buiten de kanshebbers plaatste.

Peeren vermelde overigens nog wel wat interessante feiten over stoelen. Er zijn er bijvoorbeeld 17 miljard van op deze wereld. “Dat is genoeg. Het is dus een heel goed initiatief (van sponsor Desko, red.) om te kijken of je de slechte exemplaren kunt verbeteren.”

Aangezien zitten dodelijk is (NRC, 7 september) – viel ook de inzending voor een stabureau in goede aarde bij de jury. Het concept van Kooreman werd echter ook als ‘best verkoopbaar’ beoordeeld.

Medische indicatie

Kooreman heeft de bestaande bureaustoel in haar ontwerp ‘Add-it’ office chair verrijkt met zachte kussens op zitting en rugleuning, met een 3D geprinte, te personaliseren knoop. De kussens maken dat je lekker zit. “Thuis plof je toch ook op de bank neer?”

Extra voordeel is dat mensen met een medische indicatie – dus die bijvoorbeeld een kussen met een gat nodig hebben om op de zitten – dit met deze stoel onopvallend kunnen bewerkstelligen.

Over de gebrekkige waardering voor haar vak: “Mensen vragen heel snel ‘kun je dit even doen, kan het morgen klaar, en waarom is het zo duur’. Ze zijn niet goed geïnformeerd. Wij geven als Stof en Steen veel informatie op onze website. En anders kan je ook bellen.”

Bekijk het ontwerp en het juryrapport in het novembernummer van de Architect    

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel