nieuws

HP architecten geeft portiekflat nieuw leven

Architectuur

Het Complex 208 in Rotterdam Lombardijen bestaat uit 320 portiekwoningen die gebouwd zijn in de jaren zestig. Woningcorporatie Havensteder had de intentie de twaalf flats in 2010 te slopen, maar door de crisis vonden de plannen geen doorgang. Daarom renoveerde hp architecten het complex met minimale ingrepen, maar met veel architectonische zorg.

HP architecten geeft portiekflat nieuw leven

 Complex 208 bestaat uit twaalf naoorlogse portiekflats met een totaal van 320 woningen. De sociale huurwoningen zijn in 1962 volgens een hybride bouwmethode gebouwd en zijn tegenwoordig eigendom van corporatie Havensteder. In 2010 hadden zij de renovatie van de flats hoog op hun prioriteitenlijst staan, maar de financiële middelen voor een grootse aanpak ontbraken. Havensteder besloot daarom in 2013 een ‘verbeteronderhoud’ uit te voeren om de flats voor minimaal 25 jaar te behouden.

Architectonische zorg
Voor dit project ging de corporatie een samenwerking aan met hp architecten en aannemer Dura Heyma. “De doelstelling voor de renovatie was om met het beperkte budget zoveel mogelijk kwaliteit te bereiken,” aldus Kiara Snijders van hp architecten. De uitgevoerde ingrepen zijn niet ingrijpend en het betreft voornamelijk bouwtechnische verbeteringen. Toch is goed te merken dat alles met grote architectonische zorg is ingepast, zodat bewoners beter met hun eigen flat omgaan.


Foto: Meindert Koelink

Havensteder heeft in het complex een modelwoning geopend waarin alle geplande ingrepen uitgevoerd waren. Deze woning huisvestte het kantoor van de sociaal projectleider van de corporatie en gaf bewoners de mogelijkheid om de ingrepen te bekijken. Dit zorgde voor een laagdrempelig contact tussen de twee partijen en leverde veel vertrouwen bij de bewoners op. 

Onderzoek naoorlogse portiekflats
Naast de renovatie van Complex 208 is hp architecten bezig met een algemeen onderzoek naar renovaties van naoorlogse portiekflats. Daarvoor focussen zij zich op minimale middenniveau renovaties met een beperkt budget. In toenemende mate worden deze gezien als dé sociale woningbouwopgave van de toekomst.


Foto: Meindert Koelink

HP architecten focust in dit onderzoek op drie verschillende projecten, te weten: Complex 208, Schuilenburg door VanSchagen Architecten en de Stanleylaan door biq stadsontwerp. “Deze drie projecten hebben alle drie te maken met een beperkt budget, maar de architecten hebben toch hele verschillende benaderingen toegepast,” geeft Snijders aan. “We willen met dit onderzoek graag inspiratie bieden voor nieuwe projecten, maar hopen ook nog een slag te maken om een soort tool te ontwikkelen die architecten praktisch kunnen inzetten als zij met een dergelijk renovatieproject starten.”

Reageer op dit artikel