nieuws

Gouden Kikker 2014 voor Jorissen Simonetti architecten

Architectuur

ABC-cluster Liendert te Amersfoort, een ontwerp van Jorissen Simonetti architecten, is samen met de gemeente Amersfoort de winnaar van De Gouden Kikker 2014. Deze duurzaamheidsprijs ging naar het project vanwege de wijze waarop inhoud is gegeven aan educatie en beleving van duurzaamheid.

Gouden Kikker 2014 voor Jorissen Simonetti architecten

Jorissen Simonetti architecten koos vanuit de duurzaamheidgedachte voor het toepassen van het passiefhuis concept. Een principe waarbij zeer goed wordt geïsoleerd, luchtdicht wordt gebouwd en de beschikbare passieve energie van bijvoorbeeld zon en bodem optimaal wordt benut. De vraag naar energie reduceert hierdoor enorm. Wat toch nog noodzakelijk is, wordt opgewekt middels PV-cellen. Daardoor zal het ABC-cluster straks volledig energieneutraal zijn. 

Jorissen Simonetti architecten Gouden Kikker 2014

Jorissen Simonetti architecten Gouden Kikker 2014

Het gekozen concept en ontwerp resulteert in een gebouw met een gemiddelde GPR-score van 9 op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde en zelfs een score van 10 op Energie. Wat resulteert in een gebouw conform Frisse Scholen Klasse B waarin een gezonde en prettige leer-, werk-, sport- en ontspanningsomgeving wordt gegarandeerd.

Jorissen Simonetti architecten Gouden Kikker 2014

Een belangrijk criterium voor het winnen van De Gouden Kikker is de wijze waarop in het project aandacht was voor samenwerking en betrokkenheid. Gemeente, gebruikers, wijkbewoners, adviseurs en aannemer hebben zich samen over deze opgave gebogen. Dit met als doel om binnen de verschillende kaders zoveel mogelijk wensen en ambities te realiseren: een onderscheidende en (multi)functionele ontmoetingsplaats voor de buurt; een duurzame, exploitabele en toekomstbestendig gebouw.

Jorissen Simonetti architecten Gouden Kikker 2014

Voor de jury heeft de wijze waarop de betrokken partijen (Jorissen Simonetti, gemeente Amersfoort, Bongers/Jansen, Dura Vermeer Bouw Hengelo en Linthorst Installatietechniek) in het ontwerp inhoud hebben gegeven aan educatie en beleving van duurzaamheid uiteindelijk de doorslag gegeven bij het uitroepen van het ABC-cluster als winnaar. Op veel manieren worden de gebruikers straks binnen en buiten het gebouw geïnformeerd over gedrag en duurzaamheid. Het inspireert en motiveert tot een andere manier van denken en doen.

Dit jaar waren er maar liefst 32 inzendingen. De Gouden Kikker Award wordt jaarlijks door ABC Nova uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Reageer op dit artikel