nieuws

Goedkoop transformeren via de lift

Architectuur

Hoe tover je een leeg kantoor gemakkelijk en goedkoop om tot een inspirerende leefomgeving? Met een complete set interieurmodules die je via de lift op hun plek kunt brengen, om ze daar snel, eenvoudig, en reversibel te koppelen. Dat is het idee achter de Functiepixel van Leon Zondervan.

De bouwkundestudent slaagde vorige week cum laude in Delft met zijn systeem, dat zo veel mogelijk gebruik maakt van bestaande systemen en deze slim koppelt met de CNC-plaatverbindingen van Pieter Stoutjesdijk.

Zondervan: “Ik wilde een systeem ontwikkelen dat echt iets kan oplossen in het huidige leegstand- en huisvestingsprobleem. Daarom heb ik gezocht naar een manier om zo flexibel en goedkoop mogelijk te zijn. Er bestaan best veel goede douche en toiletsystemen voor tijdelijke oplossingen en in S-Panell vond ik een goed, degelijk wadsysteem. Een en ander koppel is met de demontabele verbindingen van Pieter Stoutjesdijk – die nu al veel verder zijn doorontwikkeld dan toen hij het huisje voor Haïti lanceerde.”

  

De Functiepixel lost een belangrijk probleem op bij transformaties: doordat het systeem flexibel is, hoeft de eigenaar van het gebouw geen lange-termijn beslissing te nemen. Hij kan zijn kantoor gewoon een half jaar verhuren en daarna verder zien. Grootschalige ingrepen, afwaardering, en andere beren worden zo uit de weg geruimd.

 

De student ontwierp zelf onderdelen als opklapbare tafels en bedden.

 

Zondervan wil de pixels zelf gaan maken en verhuren. Het is immers niet iets dat je even aanschaft voor je studententijd. Hij is nu op zoek naar een plek waar hij een pilot kan starten. “We kunnen de pixels vrij eenvoudig produceren, dus als ik een plek heb, kunnen we van start.”

 

De twee lastigste ontwerpproblemen die Zondervan moest oplossen, zijn de ventilatie en de akoestiek. Hij heeft de oplossing voor beide problemen gevonden in de ruimte rond de woonunits. Hier verwarmt de verse lucht voor (de gebruikte lucht wordt per unit afgezogen en buiten geloosd). Ook worden de ruimtes aangekleed met vloerbedekking, plantenbakken en schuttingen van fijne latjes, die een goede geluidwerende werking hebben. De units zelf worden zo veel mogelijk geluidwerend gemaakt door geluidwerende SPanells te nemen en deze vast te verbinden met het vloersysteem en een afdekplafond.

 

Reageer op dit artikel