nieuws

Gemeenteraad akkoord met herontwikkeling Spuikwartier

Architectuur

De Haagse gemeenteraad heeft ingestemd met de realisatie van een cultuur- en onderwijsgebouw op het Spuiplein en de herontwikkeling van het Spuikwartier. Den Haag wil in februari drie consortia selecteren en in september 2015 bekendmaken wie de aanbesteding heeft gewonnen. Duidelijk is dat de winnende ontwikkelingscombinatie veel vrijheid krijgt bij de invulling ervan.

Gemeenteraad akkoord met herontwikkeling Spuikwartier

De onderwijs- en culturele instellingen komen op de locatie van de Dr. Anton Philipszaal, het Lucent Danstheater en het door Heijmans gekochte leegstaande ministerie. Hierin is ruimte voor een vastgoedprogramma van 105.000 m2, waarvan zo’n 48.000 m2 is bestemd voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De herontwikkeling en/of sloop van de Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater begint in 2016 en moet in 2018 zijn opgeleverd. De herontwikkeling van het ministerie begint in 2017, de oplevering staat gepland voor 2019 .

Het overige programma van 57.000 m2 kan het ontwikkelingsconsortium naar eigen inzicht vullen met hotel, winkels, horeca en ook woningen, zegt Jan-Jaap Eikelboom, woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Joris Weismuller, in een toelichting op het raadsbesluit. ‘We hebben al vernomen dat geïnteresseerde marktpartijen het Mercure-hotel en restaurant Konotori – nu gevestigd aan de rand van het Spuiplein – een plaats in het project willen geven. Als ze tot een vergelijk komen en geld hebben om hen uit te kopen, vinden wij dat prima.’

Het consortium dat in zijn planvoorstel gebruik maakt van de extra bebouwingsmogelijkheden aan de Schedeldoekshaven en van de beschikbare 7.000 m2 voor woningbouw, heeft een streepje voor.

Lees verder op Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel