nieuws

Design van de Week: Elements of Time

Architectuur

In ‘Elements of Time’ brengt Nynke Koster kunst, architectuur en design samen. Voor haar collectie, bestaande uit vier krukjes, maakte zij mallen van verschillende gebouwenelementen. De krukjes vormen samen een tijdlijn van verschillende bouwstijlen.

Nynke Koster (1986) studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten (KABK) in Den Haag. Na interieurarchitectuur te hebben gestudeerd bleek haar hart te liggen bij het meubelontwerpen en beeldende kunst. Deze combinatie grijpt zij aan in haar collectie ‘Elements of Time’.

De vier krukjes zijn onderdeel van een tijdlijn, bestaande uit fragmenten van architectonische ornamenten.  Een uitbreiding van de collectie, betekent een uitbreiding van de tijdlijn en daarmee een vollediger overzicht van de verschillende bouwstijlen. 

 

Het project is een vervolg op haar afstudeerwerk Coexist. In 1921 kocht de toenmalige directeur van de KABK een kopie van de wereldberoemde deuren ‘Porta del Paradiso’. Voor Coexist maakte ze afdrukken van deze deuren. De negatieven van de afdrukken vormen haar meubelcollectie. Nynke laat hiermee de grenzen tussen kunst, design en architectuur vervagen.

Coexist is slechts eenmaal produceerbaar en niet erg praktisch, waardoor deze collectie meer neigt naar kunst. Daarentegen kun je op de Barokplafonds en Art Nouvea-elementen van Elementes of Time prima zitten. De krukjes zijn gemaakt van rubber en schuim en meerdere malen te produceren. Door historische gebouwen en de herinnering daaraan tastbaar te maken, geeft Nynke een nieuwe betekenis aan architectuur.

Reageer op dit artikel