nieuws

Agendatip: Opening tentoonstelling New Material Award 2014

Architectuur

Aanstaande donderdagavond opent Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling New Material Award 2014. Daarin presenteren zij werk van de zestien genomineerde ontwerpers, kunstenaars en architecten van de New Material Award. De winnaar van deze prijs zal voorafgaand aan de opening bekend worden gemaakt.

De New Material Award is een prijs, waarmee ontwerpers, kunstenaars en architecten hun visie kunnen tonen op de hedendaagse uitdagingen. Hen wordt gevraagd met antwoorden op deze uitdagingen te komen, door gebruik te maken van duurzaam of vernieuwend materiaalgebruik. De jury selecteerde uit de 82 inzendingen zestien nominaties, die vanaf aanstaande vrijdag te bewonderen zijn in Het Nieuwe Instituut.

Snijvlak wetenschap
Van het ge-3D-printe Canal House door DUS Architects tot bioplastic van insectenschildjes door Aagje Hoekstra tot een therapielamp met zomers licht door Chris Kabel. Het zijn enkele van de innovatieve projecten die in de tentoonstelling voorbij komen. Ze laten zien dat het mogelijk is tot vernieuwende ideeën te komen, als er over de grenzen van het eigen vakgebied heen gekeken wordt. Op deze manier ontstaan oplossingen die wetenschap, vormgeving, kunst en techniek met elkaar combineren.

 
ZandBank (Foto: Mike Roelofs)

Een interessant project is bijvoorbeeld de ZandBank van Atelier NL. Daarvoor doen zij onderzoek naar het gebruik van niet-pure zandsoorten die afkomstig zijn uit verschillende gebieden. Dit moet de mogelijkheden en eigenschappen van het glas dat van deze soorten is gemaakt in kaart brengen. Op deze manier kan in de toekomst gebruik worden gemaakt van nieuwe typen glas.

Een ander vernieuwend project is Black Gold van Quintus Kropholler. Hij doet samen met Dura Vermeer onderzoek naar nieuwe soorten asfalt. Door de samenstelling van het materiaal te veranderen ontstaat een langere levensduur. Tegelijkertijd geeft hij met een team van steenhouwers een esthetische waarde aan het materiaal, door er bruikbare voorwerpen van te maken. 

 
Black Gold

Prijsuitreiking
Aanstaande donderdag 20 november maakt de jury, voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling, de winnaars van de New Material Award 2014 bekend. De prijs kent een onderscheiding voor het beste eindproduct en voor het beste idee, waar verder onderzoek naar zal worden gedaan. Ook deze winnaars zijn vanaf vrijdag in de tentoonstelling te bewonderen.

De tentoonstelling New Material Award 2014 opent aanstaande donderdag om 17.00 uur in Het Nieuwe Instituut en is te zien tot en met 4 januari 2015. De New Material Award is een samenwerking tussen stichting DOEN, het Materiaalfonds en Het Nieuwe Instituut.

Reageer op dit artikel