nieuws

Vier nominaties ARC14 Architectuur Award

Architectuur

Dreessen Willemse Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten, Atelier Kempe Thill en Vanschagen Architecten hebben de nominaties voor de ARC14 Architectuur Award in de wacht gesleept. Dat heeft de jury, onder leiding van Jacob van Rijs (MVRDV), vandaag bekend gemaakt. De Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Op 27 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam.

Vier nominaties ARC14 Architectuur Award

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit het record aantal inzendingen van 141 projecten. Door de jury is eerst een long list van gemaakt waarop 36 projecten prijken. Deze is vervolgens terug gebracht tot een shortlist met negen projecten. Naast de Cono Kaasmakerij in de Beemster, nomineerde de jury uit deze short list drie transformatie en renovatieprojecten, te weten de Rabobank Parkstad Limburg in Heerlen, de Klarenstraat in Amsterdam en het Gemeentehuis Borsele in Heinekenszand.

De ARC14 Architectuur Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Vorig jaar is de prijs toegekend aan Villa Kogelhof van Paul de Ruiter. Winnaar van de eerste editie was Proyecto Roble van Équipe voor Architectuur en Urbanisme.

De genomineerden van 2014

Het hoofdkantoor Rabobank Parkstad Limburg te Heerlen door Dreessen Willemse Architecten betreft de transformatie van een bestaand bankgebouw tot een open werkomgeving voor 180 werknemers. Het bankgebouw is solide ontworpen en straalt geen ‘verslinding’ van middelen uit, maar een innovatieve wijze van duurzaam investeren. In het hart van het zeer diepe gebouw is een lichthof ontworpen, die een plek van licht, lucht en ruimte is, maar bovenal voor ontmoeting, informeel overleg of ontvangst.

Cono Kaasmakers door Jongerius nominaties ARC14 Architectuur

De CONO Kaasmakerij in de Beemster door Bastiaan Jongerius Architecten sluit op logische wijze aan op het open landschap van de droogmakerij. De Kaasmakerij staat, evenals de karakteristieke stolpboerderij, midden op de kavel en creëert op deze wijze ruimte voor landschap en lucht. De synergie tussen gebruik en landschap is op een eigentijdse manier tot stand gebracht. Ontwerp en duurzaamheid komen samen in de colonnade die de taal van de renaissance spreekt en tegelijkertijd functioneert als zonwering.

Van Schagen Klusflat Klarensestraat nominaties ARC14 Award

De Klarenstraat in Amsterdam Slotervaart door Vanschagen architecten betreft de herontwikkeling van een portiekflat tot een gedifferentieerd woongebouw. Het laat zien dat bestaande portiekflats veel meer kansen bieden dan wordt gedacht. Veertig identieke flats zijn omgezet in een woongebouw met dertig verschillende woningen. Daarmee is bovendien de sociale samenhang in Staalmanpleinbuurt versterkt. Samen met drie andere blokken, omzoomt de Klarenstraat een collectieve binnentuin. Vanuit de trappenhuizen is een directe toegang naar deze tuin gemaakt, zodat ook de appartementen hiervan profiteren.

Kempe Thill Nominaties ARC14 Architectuur Award

De renovatie van het gemeentehuis Borsele in Heinkenszand door Atelier Kempe Thill betreft de verbetering van het exterieur en de verhoging van de kwaliteit van het interieur. Om het gebouw een meer representatieve uitstraling te geven en de interactie met de publieke ruimte te versterken, is een nieuwe glasmozaïek gevel aangebracht die het gefragmenteerde gebouw compacter maakt. De dubbelhoge entreehal is opnieuw ingericht en eveneens bekleed met glasmozaïek tegels waardoor de continuïteit van binnen- en buitenruimte wordt benadrukt.

Short list

Atelier Kempe Thill, renovatie van het gemeentehuis Borsele, Heinkenszand
Atelier PRO, regiokantoor Enexis, Zwolle
Dreessen Willemse Architecten, hoofdkantoor Rabobank Parkstad Limburg te Heerlen
Vincent Van Duysen Architects, DC II Residence, Tielrode
Bastiaan Jongerius Architecten, CONO Kaasmakerij, Beemster
No label en Leon Thier, MFA Het Nest, Pijnacker
Powerhouse Company en De Zwarte Hond, Erasmuspaviljoen, Rotterdam
Team CS, Station Rotterdam Centraal, Rotterdam
Vanschagen architecten, Klarenstraat, Amsterdam Slotervaart

Samenstelling jury

De jury van de ARC14 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Jacob van Rijs (MVRDV, voorzitter), Ronald Huikeshoven (AM), Duzan Doepel (Doepel Strijkers), Ditmar Henkel (Zuivergroen) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).

ARC14 Architectuur

De ARC14 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De prijs wordt dit jaar voor de derde maal uitgereikt.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC14 Architectuur Award wordt op 27 november bekend gemaakt tijdens de ARC14 Award Show in Amsterdam. Voor deze bijeenkomst kun je je nu al aanmelden via www. arc-awards.nl

Reageer op dit artikel