nieuws

Studenten ontwerpen kaswoning

Architectuur

Op Rotterdam Heiplaat is gisteren de duurzame kaswoning CHIBB opgeleverd. De woning is volledig ontwikkeld en gerealiseerd door MBO- en HBO-studenten, onder begeleiding van docenten én marktpartijen. Direct na oplevering start het monitoren van de vernieuwende duurzame toepassingen.

Studenten ontwerpen kaswoning

Vier jaar, geeft lector Arjan Karssenberg, tevens partner in architectenbureau KWSA in Culemborg, zichzelf en zijn team om de ins en outs van het bijzondere project te doorgronden. Intussen staan de volgende twee duurzame bouwplannen al op stapel.

Een baan

Het Concept House Instituut voor Bouw-, en Bedrijfskunde (CHIBB) komt geheel en al uit de koker van de studenten van Hogeschool Rotterdam en is gerealiseerd samen met het Albeda College. Bijzonder is dat de studenten vanaf het begin zijn ondersteund door partijen uit het bedrijfsleven. De opleidingen willen hun leerlingen een goede start geven door te zorgen dat het geleerde aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. En dat lijkt te werken. De eerste tien leerlingen hebben al een baan gevonden bij een van de sponsorbedrijven.

“Dit project is op twee manieren interessant voor de bouw”, vindt Karssenberg. “Wij zorgen voor goede, enthousiaste vakmensen en we testen innovatieve duurzame technieken.” De technieken in CHIBB zijn deels bestaand, deels bestaand maar vernieuwend toegepast, en deels geheel nieuw en bedacht door creatieve studenten.

 

Plantjes van de basisschool

Heatpipes, douchewtw, leem, zonnecollectoren, hemelwateropvang voor de groengevel, windowfarming, hsb en houten kanaalplaatvloeren zijn zo wat termen die bij dit project om de hoek komen kijken. Net als demontabel, flexibel, tijdelijk en oogstkaarten. Het bouwteam heeft namelijk waar mogelijk materialen hergebruikt. Ook aan sociale duurzaamheid wordt gedacht: de plantjes voor de groengevel zijn gekweekt door de leerlingen van de naastgelegen basisschool ‘de Klaver’. Zo leveren die ook een bijdrage aan het project. En wie weet lopen ze alvast warm voor later.

 

Metabolisme

Het CHIBB is niet alleen duurzaam op het gebied van energieverbruik, maar speelt ook in op facetten: materiaalgebruik, leefmilieu, waterhuishouding en ecologie. Hierbij is de gehele levenscyclus onder de loep genomen. De woning is voorzien van twee kassen: een glazen kas die de leefruimte vergroot en een foliekas op het dak voor het telen van groente. Het is de bedoeling dat het gezin het grootste deel van het jaar van eigen dak kan eten. Ook zijn stromen zo veel mogelijk op elkaar aangesloten, om een huis als een metabolisme te creëren. Dat is in Karssenbergs ogen één van de grote duurzame kansen in de stad.

De twee nieuwe projecten betreffen het ombouwen van een grote lege fabrieksloods tot huisvesting voor de eigen school en de opwaardering van een blokje sociale huurwoningen tot twee stekkerloze, ecologieversterkende grondgebonden droomwoningen.

Verbeterde zonneschoorsteen

Deze woningen worden onder meer uitgerust met een zonneschoorsteen waar inmiddels twee studenten op zijn afgestudeerd. De eerste heeft samen met Deerns een mock up op het atelier van de opleiding gemaakt om te meten of de schoorsteen voldoende natuurlijke trek creëerde. Dat bleek het geval. Toen heeft de tweede een leidingsysteem ontwikkeld dat zo weinig mogelijk weerstand geeft. Dat doe je door korte kanalen te nemen met weinig bochten, rond, niet te groot en niet te klein en van het juiste materiaal. Ook de roosters zijn belangrijk. “Dat is ook gelukt. Dus nu gaan we het toepassen.”

Reageer op dit artikel