nieuws

Smart Highway in actie

Architectuur

Kunstenaar Daan Roosegaarde en wegenbouwer Heijmans hebben een proef afgerond met hun glow-in-the-dark-weg. De belijning van de N329 licht onder invloed van zonlicht ‘s avonds spontaan op.

 

 

De problemen die zich in april voordeden bij de eerste praktijkproef zijn volgens beide partijen verholpen. Toen waren Heijmans en Roosegaarde al na twee weken genoodzaakt om de glowing lines te laten uitgloeien, omdat ze bij regen slecht zichtbaar waren en de veiligheid in het geding was.

 

Er zijn volgens een woordvoerder nieuwe lijnen langs het wegdek aangebracht die onder alle omstandigheden voldoende licht afgeven. Elke lijn is opgebouwd uit drie dunne strips aangebracht in sleuven. Op dagen dat de zon het laat afweten en de strips niet goed zijn opgeladen, krijgen ze een kleine stroompuls toegediend waardoor ze oplichten.

 

Minister Schultz heeft kunstenaar Roosegaarde inmiddels gevraagd met een voorstel te komen om de Afsluitdijk in te richten volgens het concept van de Smart Highway. Over twee weken wordt bij Nuenen volgens vergelijkbare technologie een lichtgevend fietspad in gebruik genomen, dat is geïnspireerd op een beroemd schilderij dat Vincent van Gogh maakte toen hij in de Brabantse plaats woonde.

Bron: Cobouw.nl/Studio Roosegaarde

 Filmpje Smart Highway Daan Roosegaarde 

 

Reageer op dit artikel