nieuws

Prix de Rome voor Donna van Milligen Bielke

Architectuur

Architect Donna van Milligen Bielke ontving gistermiddag de Prix de Rome Architectuur 2014 uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van Milligen Bielke won de onderscheiding met haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome.

Prix de Rome voor Donna van Milligen Bielke
De Prix de Rome Architectuur 2014 ging naar Donna van Milligen Bielke

 

 

De internationale jury kent de prijs toe aan Van Milligen Bielke voor de ‘radicale en poëtische ingreep’ waarmee zij voorstelt architectonische iconen in het Rotterdamse Laurenskwartier in te kaderen. Verschillende iconische bouwwerken zijn in individuele containers gezet, wat ‘spannende nieuwe publieke tussenruimten’ oplevert.

Nieuwe laag

Door iedere geschiedenis in een andere container te stoppen, komen de banaliteit en het serene in dit radicale plan moeiteloos bij elkaar, terwijl de grote leegte van de Binnenrotte geruisloos is geritualiseerd. Het consistent uitgewerkte idee voegt een nieuwe laag toe en maakt ruimte voor de ontwikkeling van een fascinerende gebouwtypologie die een gedegen oplossing aandraagt voor grote solitaire gebouwen. Het briljante concept laat nog genoeg aan de verbeelding over. Zo kunnen in de tussenruimten gemakkelijk nieuwe gemeenschappen ontstaan en droomt de jury al over een concrete uitwerking. Het betrekken van meerdere architecten in het ontwerp van de inkaderingsblokken kan een prachtig resultaat opleveren. De jury is verheugd in deze ogenschijnlijk simpele oplossing voor een heel complexe locatie een ontwerptalent te hebben ontdekt en heeft unaniem besloten dat de Prix de Rome 2014 gaat naar Donna van Milligen Bielke.

Jury

De jury, onder voorzitterschap van Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds), bestaat uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, landschapsarchitect en partner West 8), William Lim (directeur CL3 Architects Ltd, architect en kunstenaar), Ellen van Loon (architect en partner OMA), Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus, schrijver architectuur en design).

Winnaar

Van Milligen Bielke begon haar opleiding bouwkunde aan de HTS Amsterdam en vervolgde haar studie daarna aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2012 studeerde zij af met het project Reversed Boogie Woogie, een alternatieve architectuur voor de Amsterdamse Stopera. Na haar afstuderen is zij gaan werken bij Powerhouse Company in Rotterdam. De nominatie voor de Prix de Rome was voor Van Milligen Bielke aanleiding onlangs een eigen ontwerppraktijk te beginnen.

 

Tentoonstelling en symposium

Alle inzendingen zijn tot en met 4 januari 2015 te zien in een tentoonstelling die Het Nieuwe Instituut samenstelde. Ook de historie van de Rotterdamse Hoogstraat zal een rol spelen in de tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut met het Mondriaan Fonds en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst een symposium waarin de problematiek rond stadsstraten breed wordt uitgelicht. De thematiek van de opdracht voor de Prix de Rome beperkt zich immers niet tot de Rotterdamse situatie, maar doet zich voor in veel steden waar gefragmenteerde plekken te vinden zijn met nieuwbouw, oudbouw, drukke winkelstraten, veel leegstand en gecompliceerde infrastructuren.

Publicatie

Tijdens de prijsuitreiking is het eerste exemplaar van de tweetalige publicatie Prix de Rome Architectuur 2014 uitgereikt. Naast de plannen van de acht kandidaten bevat de publicatie teksten van Kirsten Hannema en Robert-Jan de Kort, historisch beeldmateriaal en foto’s van Otto Snoek. Marinke Steenhuis schreef een essay over de ontwikkeling van de Hoogstraat in sociaal, economisch en historisch perspectief. (NAi010 Uitgevers, ISBN 978-94-6208-156-7, ned/eng, ill., €19,85 (NL), ontwerp: Lesley Moore)  

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel