nieuws

Nominaties VKG Architectuurprijzen 2014-2015

Architectuur

Liag Architecten, Soeters en Van Eldonk Architecten en Van Ringen Architecten samen met Wal architecten hebben de nominaties in de categorie Nieuwbouw van de VKG Architectuurprijs in de wacht gesleept. Daarnaast zijn Magis Architecten, Kuin & Kuin Architecten en 2.0 Architecten genomineerd in de categorie renovatie. Dat heeft de jury, onder leiding van Gert-Jan te Velde (Vanschagen Architecten), vandaag bekend gemaakt. Op 2 december aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam.

Nominaties VKG Architectuurprijzen 2014-2015

VKG Architectuurprijs categorie Nieuwbouw

De drie genomineerde projecten zijn geselecteerd uit in totaal 37 inzendingen. Naast een transformatieproject voor Plein 1944 in Nijmegen, nomineert de jury een boekengebouw in Zoetermeer en een sociaal woningbouwproject in Hoogezand-Sappemeer. De VKG Architectuurprijs wordt dit jaar voor de tiende maal uitgereikt.

 NBD Biblion Foto Ben Aarts

LIAG architecten en bouwadviseurs Nieuwbouw NBD Biblion Zoetermeer

In NBD Biblion van LIAG architecten en bouwadviseurs worden boeken geschikt gemaakt voor bibliotheken en scholen. De architect heeft het gebouw opgevat als een stapel papier die overgaat in een boekenkast. Door het gebouw te openen naar de omgeving met verdiepingshoge glasgevels in een 1,5 m diepe negge, is het beeld gecreëerd van boekenplanken. Deze kunnen dankzij de gunstige eigenschappen van kunststof kozijnen (onderhoudsvrij, thermisch ontkoppeld), volledig achter de gevelpanelen worden ingesloten.

 Plein 1944 VKG Nominatie Nieuwbouw 

Soeters Van Eldonk architecten Plein 1944 Nijmegen

Door Plein1944, ooit ‘het lelijkste plein van Nederland’, in tweeën te splitsen, ontstaat ruimte voor een entreeplein met een busstation en een groter verblijfsplein voor voetgangers. De bestaande bebouwing uit de wederopbouwperiode is door Soeters Van Eldonk architecten aangevuld tot gesloten pleinwanden. De nieuwbouw is geleed in drie volumes: het onderste winkelgedeelte volgt de hoogte, de kleur en het materiaal van de bestaande wederopbouwplint. Daarbovenop bevindt zich een terugliggend glazen volume met woningen. Tegen dit volume staan woontorens die zo slank mogelijk zijn gemaakt. Ook de details zijn bewerkingen van typische Nijmeegse wederopbouwthema’s, zoals de reliëfversieringen in het metselwerk en het gebruik van betonnen elementen die stukken metselwerk omkaderen of van horizontale lijnen en blokjes voorzien.

 Van Ringen Architecten Soc Woningbouw Nom VKG Nieuwbouwprijs 2014 

Van Ringen Architecten met Wal architecten Sociale woningbouw Hoogezand-Sappemeer

Het project van Van Ringen Architecten, een samenwerkingsverband met Wal architecten, bestaat uit 36 sociale huurwoningen en verbindt de wijk met het Winschoterdiep. Deze verbinding is voelbaar gemaakt in de architectuur. De zwarte houten plint nodigt uit tot de wandeling naar het kanaal. Deze publieke ruimte is autovrij gemaakt en ingericht met kunststof gevelbanken. Vanwege de donkere kleur en de onderhoudstermijn is gekozen voor kunststof kozijnen. Met slimme plattegronden, een helder concept en nauwkeurig materiaalgebruik is een nieuwe standaard voor sociale woningbouw neergezet.

De VKG Architectuurprijs wordt in de categorie Nieuwbouw toegekend aan projecten waarin kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op duurzame en esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp. Doel van de prijs is kunststof gevelelementen te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De prijs wordt dit jaar voor de tiende maal uitgereikt.

Categorie VKG Architectuurprijs Renovatie

De drie genomineerde projecten zijn geselecteerd uit in totaal 37 inzendingen. Naast een pilotproject in Melick uit de Stroomversnelling, nomineert de jury het complex City Pads in Amsterdam en de Dolomietenlaan in Tilburg. De VKG Architectuurprijs wordt dit jaar voor de tiende maal uitgereikt. Vorig jaar is de prijs in de categorie renovatie toegekend aan het project Kerkrade West van Teeken beckers Architecten.

 City Pads Nom VKG Renovatie 

Magis Architecten City Pads Amsterdam Amsterdam

Een voormalig kantoorgebouw in de Amsterdamse wijk Buitenveldert is door Magis Architecten verbouwd tot een complex met 354 zelfstandige studenten- en startersstudio’s. in de architectuur overheersen horizontale banden op de verdiepingen en verticale accenten op de begane rond. Deze structuur is intact gelaten met behulp van nieuwe kunststof gevelelementen, terwijl de achterliggende indeling compleet veranderde en niet meer overeenstemt met het bestaande grid van de hoofddraagconstructie. Tevens stond de architect voor de uitdaging een hoogwaardige thermische en akoestische buitenschil te ontwerpen. Met de keuze van kunststof kozijnen is daar zeker aan bijgedragen.

 Dolomietenlaan Tilburg Nom VKG Renovatieprijs 2014 

Kuin Kuin Architecten Dolomietenlaan Tilburg

In de Tilburgse wijk Groenewoud zijn acht woningen gebouwd in de jaren zeventig omgebouwd tot passiefhuizen. Tijdens de voorbereiding is besloten dat de bestaande gevelopeningen niet zouden worden gewijzigd. Zich bewust van deze beperking, heeft Kuin Kuin Architecten zijn aandacht volledig gericht op het realiseren van een nieuw en fris gezicht voor deze woningen. Voor de gevelafwerking is gekozen voor een verschil in materialisering van onderbouw en verdieping. Bij de keuze voor kunststof kozijen hebben zowel esthetische aspecten als (onderhouds)kosten en de voorwaarde van passiefhuiskozijnen een belangrijke rol gespeeld.

 Stroomversnelling Melick Nom VKG Architectuurprijs Renovatie 2014 

2.0 ARCHITECTEN Stroomversnelling Melick

Wonen Limburg leverde onlangs in Melick de eerste testwoning van De Stroomversnelling op. De Stroomversnelling is een landelijk initiatief waarbij 4 bouwbedrijven en 6 woningcorporaties zich hebben aangesloten. Het doel is energetisch bestaande huizen zo te renoveren dat ze evenveel energie opleveren als verbruiken. In deze eerste woning van 2.0 Architecten zijn bekende technieken gecombineerd met innovaties zoals 3D woning-inmeting, extern installatieportaal, gelijkstroom in plaats van wisselstroom, minimale bouwtijd door kant-en-klare-gevels en daken.

De VKG Architectuurprijs wordt in de categorie Renovatie toegekend aan renovatieprojecten waarin kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op duurzame en esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp. Doel van de prijs is kunststof gevelelementen te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De prijs wordt dit jaar voor de tiende maal uitgereikt.

Jury

De jury van de VKG Architectuurprijs bestaat dit jaar uit Gert-Jan te Velde (Vanschagen Architecten, voorzitter), Joris Molenaar (Molenaar Co Architecten), Jules Beckers (Teeken Beckers Architecten), Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).

Prijsuitreiking

De winnaars van de VKG Architectuurprijs worden op 2 december bekend gemaakt tijdens de VKG Architectuurdag in Amsterdam. Voor deze bijeenkomst kun je je nu al aanmelden.

Reageer op dit artikel