nieuws

MVRDV wint wedstrijd Hafenspitze, Mainz

Architectuur

MVRDV en co-architect morePlatz hebben de internationale wedstrijd gewonnen voor twee kantoorgebouwen aan de Zollhafen van Mainz, Duitsland. Het Hafenspitze gebouwensemble bestaat uit een langgerekt volume met vijf verdiepingen en een toren van elf verdiepingen, dat ook meteen het hoogste punt is van de nieuwe wijk.

MVRDV wint wedstrijd Hafenspitze, Mainz

De toren staat aan het water aan de Rotterdamer Platz en wordt ontwikkeld door CA Immo Deutschland. Met de bouw wordt over een jaar begonnen.
Zoals in veel Europese steden wordt ook het havengebied van Mainz getransformeerd van industrieel gebruik naar binnenstedelijk woon- en leefgebied. De voormalige containerhaven Zollhafen ligt noordoostelijk van Mainz’ Neustadt aan de westoever van de Rijn. Hafenspitze ligt aan wordt het eerste project en het hoogste gebouw in de nieuwe wijk.

 

MVRDV heeft het masterplan licht veranderd en twee in plaats van één volume voorgesteld, met een totaal oppervlak van 12.000 vierkante meter. Er komt een langgerekt gebouw van vijf verdiepingen met kantoorruimte voor kleinere bedrijven, voorzien van een groen dakterras. Daarnaast een kantoortoren van elf verdiepingen die geschikt is voor grotere bedrijven. Tussen de twee gebouwen ontstaat een plein.
Beide gebouwen zijn voorzien van een ‘zig-zagende’ gevel met overkragingen, aan de zuidkant sterker dan aan de noordkant. De hoogbouw is met zijn glazen gevel zeer transparant, op de overkraging ligt lokale donkere leisteen. De laagbouw heeft een meer gesloten gevel van betonelementen met een zandsteen finish, ook een lokaal bouwmateriaal.


Axel Bienhaus, voorzitter van de jury: “Het ontwerp gaat extreem overtuigend om met de zeer nauwgezette stedelijke restricties. Het is MVRDV gelukt om een sterk accent te zetten in de nieuwe wijk en tegelijk ook aan de strenge eisen ten aanzien van akoestiek te voldoen.”
MVRDV won de wedstrijd van zes andere bureaus waaronder Auer + Weber met Yes Architecture en Gewers Pudewill uit Berlijn. MVRDV werkt met morePlatz als co-architect, een architectenbureau met twee vestigingen in München en Rotterdam opgericht door Caro Baumann en Johannes Scheele. Laatstgenoemde werkte bij MVRDV voordat hij morePlatz begon. Buro Happold tekende voor de bouwfysische aspecten.


De Hafenspitze wedstrijd is te zien in een tentoonstelling van 15 tot en met 26 oktober, Zollhafen Mainz Weinlager, Taunusstraße 59-61.

Reageer op dit artikel