nieuws

Leegkomend rijksvastgoed – ‘Opschuiven naar de markt’

Architectuur

Het transformatieplein op PROVADA waar drie architectenbureaus werden uitgenodigd door het RijksVastgoedBedrijf (RVB) om vrijblijvend hun visie te geven op de Juliana Kazerne en het ministerie van SZW, beide gelegen in Den Haag kreeg in september een vervolg. Tussen Willem Hein Schenk van DeZwarteHond en het RVB ontspon een interessant gesprek over de omgang met leegkomend rijksvastgoed.

Leegkomend rijksvastgoed – ‘Opschuiven naar de markt’

“Er moet veel vastgoed herbestemd worden. Dat is niets nieuws”, zegt Paul Delbeek, Hoofd Verkoop.”We moeten en willen ermee aan de slag. Maar hoe doe je dat als de markt zich terugtrekt? Voor gebouwen met een BVO van meer dan 10.000 m2 is dat bovendien extra moeilijk, want één huurder is niet eenvoudig te vinden. Als RVB willen we opschuiven naar de markt. We willen faciliteren en gaan daar vrij ver in. Zo analyseren we de mogelijkheden en willen met de gemeente een bestemmingsverbreding realiseren.”

Visie De Zwarte Hond op het ministerie van VWS Het huidige gebouw van het ministerie SZW. Uit de toekomstvisie van de Zwarte Hond

Schenk vraagt zich echter af wanneer de markt erbij wordt betrokken. Roel Hamers, RICS Registered Valuer namens RVB: “Zodra de analyse en het marktonderzoek zijn afgerond. We willen zo veel mogelijk opties creëren. Hoe meer mogelijkheden, hoe flexibeler je bent. Daarnaast is het van belang om de risico’s voor de nieuwe eigenaar te beperken. Door in het voorstadium uitgebreid de publiekrechtelijke en juridische mogelijkheden te onderzoeken, kun je een deel van de risico’s ondervangen en het vastgoed beter in de markt zetten.”

Ontsluiten stationsgebied

Tijdens de PROVADA presenteerde DeZwarteHond haar visie op het ministerie van SZW. Onderscheidend tijdens de presentatie was dat het architectenbureau niet uitsluitend naar het gebouw keek. “Slopen is alleen een optie als er niets van te maken is, maar met dit gebouw kan nog zo ontzettend veel”, licht Schenk toe. “Daarnaast biedt de locatie veel mogelijkheden. Zeker wanneer het gebouw een deel van het stationsgebied ontsluit: het ministerie als poort naar het Beatrixkwartier.” Om daarin te voorzien wil Schenk het gebouw splitsen. “Bijvoorbeeld in een commerciële plint en vier torens met appartementsrecht. Daardoor wordt het gebouw financierbaar, wat het als monoliet niet is.”

Visie de Zwarte Hond op het ministerie SZW De Zwarte Hond ziet de toekomst van het gebouw als toegangspoort naar het achterliggende Beatrixkwartier.

Is het een kunstwerk?

Een ander aspect dat het ministerie van SZW bijzonder maakt, is de culturele context: is het een gebouw of een kunstwerk? Volgens Delbeek is dat een discussie die ook gevoerd moet worden. “Kun je de emotie rond de architectuur weglaten en een discussie voeren uitsluitend over de essentie: is de structuur van het gebouw toekomstbestendig?”, vraagt hij zich af. Volgens Schenk zou Herman Hertzberger – de ontwerper – zo’n discussie niet uit de weg gaan. “Hertzberger zei ooit: het gaat niet om de gevel, maar om de structuur van het gebouw. Het gedachtegoed achter het ontwerp van het ministerie is het gebruik van het gebouw. Het is ontworpen ten dienste van de maatschappij. Door transformatie blijft de functie – weliswaar in een andere context – behouden.”

 Bekijk hier het transformatievoorstel van De Zwarte Hond.

Reageer op dit artikel