nieuws

Kraaipanschool wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014

Architectuur

De Kraaipanschool in de Transvaalbuurt is door de Amsterdammers gekozen tot beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Als tweede kwamen de Wenslauerstraathuisjes uit de bus. Goede derde werd het project Bankastraat. De prijs gaat naar de bewoners, opdrachtgever Ymere en architectenbureau Hoogeveen en bouwer ERA Contour.

Kraaipanschool wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014

 

Het winnende project van architectenbureau Hoogeveen bestaat uit de renovatie van de monumentale Kraaipanschool en de nieuwbouw van twee blokken met sociale huurwoningen in de Transvaalbuurt. In de Hofmeyrstraat zijn vijftig seniorenwoningen gebouwd, waaronder een woongroep voor Marokkaanse ouderen. Zorginstelling Cordaan heeft aan de Transvaalkade/Hofmeyrstraat vijf groepswoningen voor dementerende ouderen gekregen. In de Kraaipanschool zijn 10 woningen gekomen voor mensen met een psychiatrische aandoening.

De Hofmeyrstraat heeft een nieuw buurtpleintje gekregen en is de entree naar het servicepunt Kraaipan. Beeldend kunstenaar Martijn Sandberg heeft voor het nieuwe plein een vloerkunstwerk ontworpen. Met lijnen van lichtgele klinkers staat op het plein de tekst “Morgen komt alles goed” geschreven. Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

De architectuur van de nieuwbouwwoningen past in de stijl van de Berlage-architectuur in de omgeving. In de Kraaipanschool zijn bij de renovatie de originele details teruggebracht. Kraaipanschool was in 2013 winnaar van de Zuiderkerkprijs, een prestigieuze vakprijs onder architecten.

 De Kraaipanschool werd eerder beloond met de Zuiderkerkprijs 2013 en een nominatie voor de Gouden AAP 2014.

De uitslag van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs (met % van de stemmen):
  1. Kraaipanschool (15,33%) door Architectenbureau Hoogeveen
  2. De Wenslauerstraathuisjes (14,21%) door M3H
  3. Bankastraat – Indisch Oud en Nieuw (11,58%) door Lambert Architecten
  4. IJdock Gebouw 2 (11,20%) door Zeinstra van Gelderen architecten
  5. De Heelmeesters (10,27%) van KCAP Architects & Planners
  6. De Banne Centrum (9,71%) vN rphs+
  7. De Boetzelaer (7,64%) door M3H Architecten
  8. De Studio GAK Noordvleugel (6,91%)  van Wessel de Jonge en ZECC
  9. Oosterdokseiland – MVSA (6,81%) door MVSA Meyer en Van Schooten Architecten
10. Marnixkade – Eén blok stad (6,33%) van Archivolt architecten

Deze achtste editie van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs is georganiseerd door de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Gemeente Amsterdam, Bouwend Amsterdam, Het Parool en AT5.

Reageer op dit artikel