nieuws

Internationale prijs voor stationsgebied Helmond

Architectuur

Stationsgebied Helmond heeft de Brunel Award 2014 gewonnen, een internationale prijs voor spoorweggerelateerde architectuur. Het stationsgebied wordt vormgeven door ‘landscaping’. Hierbij speelt niet architectuur de hoofdrol, maar de integrale aanpak van alle stationselementen in de stationsomgeving.

Internationale prijs voor stationsgebied Helmond

Stationsgebied Helmond is een ontwerp van StudioSk, de ontwerpstudio van Movares, en de afdeling Stedebouw van de gemeente Helmond. Projectarchitect Paul van der Ree: “Het stationsgebied van Helmond staat model voor het Nieuwe Reizen, zeg maar het station van de toekomst. Van de oude stationsvoorzieningen ziet de reiziger straks vaak alleen nog de hal en de kaartjesautomaat, daarmee verandert vorm en functie van het station. Movares heeft een design strategie ontwikkeld voor het zogenaamde ‘landscaping the station’.”

De Brunel Awards zijn internationale aanmoedigingsprijzen voor opdrachtgeverschap in spoorwegarchitectuur en design. De prijs werd woensdag 15 oktober in de Zuiderkerk te Amsterdam uitgereikt aan de opdrachtgever van het project, gemeente Helmond. Juryvoorzitter was rijksbouwmeester Frits van Dongen. Er waren honderd inzendingen uit veertien landen, waaronder Japan en de Verenigde Staten.

 

Reageer op dit artikel