nieuws

In Memoriam Peter de Clercq Zubli

Architectuur

Peter de Clercq Zubli is overleden. ZZDP Architecten stuurde ons het volgende In Memoriam, dat wij uit hun naam met jullie delen:

In Memoriam Peter de Clercq Zubli

 Peter de Clercq Zubli ( 1932-2014) leidde na het vertrek van oprichter Piet Zanstra in 1980 reeds jarenlang het Architectenbureau Zanstra, De Clercq Zubli, Van Den Oever en Partners, beter bekend als ZZOP, dat tegenwoordig gecontinueerd wordt onder de naam ZZDP Architecten.

Als geen ander van zijn generatie heeft Peter de Clercq Zubli de positie van de architect in het krachtenveld van opdrachtgevers en bouwers zien veranderen: van de traditionele bouwheer, die nog leidend was, naar een meer specialistische rol als vormgever tijdens de snelle opkomst van de projectontwikkeling, die gestalte kreeg door de decentralisatie van werkgelegenheid in de grote steden van Nederland.

Zubli begreep als geen ander dit marktmechanisme en anticipeerde met een steeds verder uitdijende architectenpraktijk feilloos op de ontwikkelingen in de commerciële utiliteits- en woningbouw, die resulteerde in enorme aantallen gebouwde woningen en kantoren. Nadat Zubli de eerste jaren vanaf 1966, toen hij de compagnon werd van Piet Zanstra, veel werkte voor de bekende Amsterdamse eigenbouwers, als Maarsen, Dijkhuis, Caransa en Van der Meijden, bracht hij zijn praktijk steeds dichter bij het netwerk van de grote projectontwikkelaars en beleggers als Multi Vastgoed en Delta Lloyd.

De methode ZZOP midden jaren 80 om potentiële huurders te verleiden en te koppelen aan een project was ongeëvenaard en werd door Zubli tot in de perfectie geïmplementeerd en uitgevoerd binnen de bureauorganisatie.

Uit deze periode stamt het bekende, consequent en zuiver ontworpen NISSAN (Mexx) Gebouw, dat Zubli loodrecht op de snelweg projecteerde teneinde de zichtbaarheid van het gebouw te vergroten.

Dit gebouw markeerde tevens het eind van de jaren 80 waarna er voor Zubli een moeilijke periode aanbrak, die bijna het einde van het bureau betekende. Na een korte afwezigheid, toonde hij zijn enorme veerkracht en stortte hij zich wederom op de woningbouw, zijn oude liefde. Na de Wende richtte hij in Berlijn zelfs een nieuwe vestiging op en bouwde in opdracht van bouwer Dik Wessels een groot aantal woningen en het bureau, nu onder de naam ZZ + P Architecten, veerde weer op.

De meest tot de verbeelding sprekende samenwerking vanaf begin jaren 80 was echter met bouwer/ontwikkelaar G & S Vastgoed in de persoon van Chris Gongriep, die weliswaar lokaal, maar wel zeer dynamisch en grootschalig, opereerde.

Het resulteerde in een breed scala van kantoorprojecten, die veelal verrezen in het snel groeiende kantorengebied Amstel III in Amsterdam Zuid Oost. Nadat G & S Vastgoed eind jaren 90 zijn focus meer richtte op de Zuid-As, kwam in Amsterdam Teleport hun grootste project van de jarenlange band van werk en vriendschap gereed: het enorme kantorencomplex La Guardia Plaza voor uitkeringsinstantie UWV in samenwerking met SOM (Skidmore, Owings & Merrill).

Bijzondere aandacht verdienen Zubli’s inspanningen als architect voor het gebied van de Omval aan de Amstel, waar hij uiteindelijk de kroon op zijn enorme oeuvre zette: De Rembrandttoren.

Met de voltooiing van het 3-toren plan, De Rembrandttoren, Mondriaantoren en Breitnertoren in 2004 sloot Zubli zijn carrière af bij ZZDP Architecten. Het bureau bestond toen precies 50 jaar.

Wij zijn Peter veel dank verschuldigd voor alles wat hij tot op de dag van vandaag voor ons bureau en onze medewerkers betekend heeft en herdenken hem met groot respect.

ZZDP Architecten
Joris Deur
Adam Smit

 

Reageer op dit artikel