nieuws

Houtprijzen voor Rotterdam Centraal, Karel Doorman, Haiko Meijer en opvouwbare sluisdeuren

Architectuur

Het nieuw gebouw van Rotterdam Centraal heeft de houtarchitectuurprijs gewonnen. De Publieksprijs ging naar De Karel Doorman in Rotterdam (Ibelings van Tilburg). Haiko Meijer (Onix) kreeg de Oeuvreprijs.

Houtprijzen voor Rotterdam Centraal, Karel Doorman, Haiko Meijer en opvouwbare sluisdeuren

De jury was unaniem in haar besluit de eerste prijs toe te kennen aan Team CS, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8. “Het is een icoon op het gebied van hedendaagse architectuur waarbij hout het station, ondanks haar immense schaal, menselijk maakt”, aldus juryvoorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl. “Het hout is bepalend, zonder dominant te zijn.”

De jury gaf de tweede prijs aan Ibelings van Tilburg Architecten voor De Karel Doorman. “Een icoon voor Rotterdam, maar tegelijkertijd een voorbeeld van toekomstig bouwen in Nederlandse binnenstedelijke context”, aldus de jury.

De derde prijs ging naar Verlaan Bouwstra Architecten en Marx en Steketee Architecten voor de herbouw en renovatie van de Elleboogkerk te Amersfoort: “Het inbrengen van een moderne, niet-alledaagse houten draagconstructie is een geweldige keuze geweest en een karakteristieke toevoeging aan het bestaande monumentale gebouw”.

 

Oeuvreprijs

Onix kreeg de ouvreprijs voor haar ‘significante bijdrage aan de positionering van hout in Nederland’. “Onix heeft sinds haar oprichting, twintig jaar geleden, onophoudelijk en op krachtige wijze hout en de toepassingsmogelijkheden van hout geherpositioneerd in de Nederlandse architectuur en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de acceptatie van hout als modern en volwaardig bouwmateriaal”, aldus de jury.

 

Onix zond dit jaar het Traphuis te Almelo in, dat door haar bijzondere architectuur en interieur ook te zien was in de Vrienden#vanhout commercial ‘Echt hout, da’s toch het mooist’. Het bureau won in 2001 de Houtarchitectuurprijs met haar Multifunctionele schuur te Noordlaren, gevolgd door een tweede plaats in 2003 met Ecologische zorgboerderij te Haren. In 2010 won het samenwerkingsverband Onix Achterbosch Kunstwerkende de Houtinnovatieprijs met haar houten bruggen te Sneek

Houtinnovatieprijs

De houtinnovatieprijs ging naar de opvouwbare sluisdeuren van uitvinder Hans van Stralen, senior constructief specialist bij Royal HaskoningDHV. De vouwtechniek maakt toepassing van houten sluisdeuren mogelijk 20 à 25 meter, waar 13 meter nu het maximum is. De vouwdeur draagt de krachten veel eleganter af dan traditionele puntdeuren. Daardoor kan de sluisdeur veel lichter worden uitgevoerd

 

Reageer op dit artikel