nieuws

Francine Houben over de bibliotheek van de toekomst

Architectuur

Afgelopen vrijdag gaf Francine Houben in het bibliotheektheater van Rotterdam een lezing over de bibliotheek van de toekomst. Voor een publiek van bibliothecarissen en een handvol architecten, sprak ze over het belang van de bibliotheek als publieke ruimte.

Francine Houben over de bibliotheek van de toekomst
File written by Adobe Photoshop? 4.0

Speelt de bibliotheek in de tijd van digitalisering, waarbij boeken en tijdschriften langzaam overgenomen worden door het internet, nog wel een rol? Op deze vraag gaf Francine Houben antwoord tijdens Het Bibliotheekcollege in het bibliotheektheater in Rotterdam.  De architecte, medeoprichter en creatief directeur van het bureau Mecanoo sprak op 26 september voor een publiek van bibliothecarissen en een handvol architecten.

Mecanoo architecten hebben in hun 30-jarig bestaan verscheidene bibliotheken ontworpen, waaronder de Universiteitsbibliotheek van TU Delft (1997) en de Bibliotheek van Birmingham (2013). Momenteel renoveren ze de Martin Luther King Jr. Memorial Library. Verschillende landen, culturen en locaties vragen om verschillende oplossingen, maar alle gebouwen hebben één ding gemeen: de centrale bibliotheek fungeert als publieke ruimte en ontmoetingsplek.

Het digitale tijdperk brengt volgens Francine Houben verschillende basisfuncties, zoals wonen, werken en leren, dichter bij elkaar. De bibliotheek moet daarop anticiperen en werken als catalysator voor de omgeving. De bieb als passieve boekenopslag is verleden tijd: ontmoeting en interactie staan centraal. De Bibliotheek van Birmingham is hier een mooi voorbeeld van. De openbare buitenruimte wordt doorgetrokken naar binnen en verschillende soorten zit- en werkplekken bieden plaats aan verschillende typen mensen. Vervoersruimten zijn zo ontworpen, dat bezoekers elkaar tegenkomen. Een groot atrium biedt overzicht over de verschillende verdiepingen en nodigt uit tot verkenning van de ruimten.

Het credo ‘be prepared for change’, dat Francine tijdens haar lezing meerdere malen herhaalt, vat haar visie bondig samen. Een bibliotheek legt de verbinding tussen historie, heden en toekomst. Het publieke gebouw moet voorbereid zijn op de onvoorspelbare maatschappij. De bibliotheek van de toekomst is (inter)actief en een investering voor stad en omgeving.

Reageer op dit artikel