nieuws

Drie winnaars WoodChallenge

Architectuur

De vakjury van de studentenprijsvraag WoodChallenge selecteerde maar liefst drie prijswinnaars. Zij wilden hiermee recht te doen aan de verschillende type inzendingen (meubel, techniek en onderzoek) en individuele kwaliteiten.

Drie winnaars WoodChallenge
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De winnaars zijn:

 

The Hocker winnaar Woodchallenge 2014

The Hocker door R. (Rob) Vreugdenhil (Hout en Meubileringscollege Rotterdam – Meubel- en (scheeps)interieurbouw BOL 3, Meubel ontwerp)

“De jury is zeer enthousiast over dit meubelontwerp, waarin de eigenschappen van verschillende materialen en technieken met hout in de hoofdrol in elkaar grijpen. Het houten zitvlak van deze bijzondere hocker wordt gevormd door een dam- of schaakpatroon van verschillende hardhoutsoorten. Deze onderdelen zijn dubbelscharnierend gemaakt en met een eenvoudige, maar slim toegepaste techniek – door verbindingen van rubberen veters – verbonden tot een flexibele deken; niet te stug en niet te los, zodat een uitstekend zitvlak is ontstaan. Door het ontwerp is dit meubel ook prima te gebruiken als tafel, of wanneer gemaakt in groter formaat als bed.

Pen en Gat verbindingen winnaar Woodchallenge 2014 

De krachtsverdeling in en de sterkte van de pen-en-gatverbinding in houten sluisdeuren, J.R.(Jorick) van Otterloo (TU/d, Civiele Techniek en Geowetenschappen-Stuctural Engineering-Steel and Timber Construction

Volgens de jury heeft “Jorick heef met zijn reken- en testwerk kunnen aantonen dat algemene rekenregels voor hout, zoals in de nieuwe, Europees geldende Eurocode 5 voor berekeningen aan houtconstructies, geheel onterecht niet gelden voor bijzondere toepassingen. Als gevolg van de Eurocode 5 zouden houten sluisdeuren, in Nederland ontwikkeld en veelvuldig toegepast, plots rekentechnisch niet meer voldoen. Dit terwijl deze sluisdeuren met de traditionele pen-en-gatverbindingen al honderden jaren succesvol en zonder falen op dit punt worden toegepast. Jorick heeft aangetoond dat de rekenmethode gewoon niet voldoet. Hij heeft voorstellen gedaan ter verbetering en aanpassing, en ervoor gezorgd dat dit juweeltje van Nederlands houtvakmanschap blijvend kan worden toegepast in binnen en buitenland.”

Met zijn inzending is Jorick van Otterloo ook de winnaar van de nieuw in het leven geroepen, de ‘Pen en Gat Award’. Deze prijs gaat naar een inzender die een daadwerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het wegnemen van belemmeringen voor het gebruik van hout en houtproducten.

Summerlab winnaar Woodchallenge 2014 

SummerlaBB, Alice Janssen, Floor van Schie en Marthe Doornbos,  TU/e-Architecture, Building and Planning-Architecture, Building and Planning / Building physics services / Structural Design

“Een schoolvoorbeeld van Industrieel, Flexibel en Demontabel-bouwen (IFD), zoals dat al in de jaren 1980 werd gepredikt voor woningbouwconcepten. Het gebruik van sloophout en afvalmaterialen past helemaal in deze tijd. Ook de multidisciplinaire samenwerking van studenten en marktpartijen (en sponsors) om te komen tot een flexibel in te zetten SummerlaBB vindt de jury bewonderenswaardig. Er is nagedacht over de constructie – die bestaat uit een eenvoudige samenvoeging van nieuw inlands hout en oude binnendeuren -, de knikpunten die eenvoudig transport mogelijk maken en de bijbehorende zelf ontwikkelde scharnieren. Het is waterdicht gemaakt, zodat het overal kan worden ingezet. Elk Labb is identiek, maar in zijn uiterlijk juist uniek waardoor het geheel speels aandoet.

Bron: www.woodchallenge.nl

Reageer op dit artikel