nieuws

‘Design’ van de Week: Ice Watch

Architectuur

Dat Denen en andere designers uit het hoge noorden veel op hebben met de natuur en (over het algemeen) milieubewust ontwerpen, is inmiddels algemeen bekend. Installatiekunstenaar Olafur Eliasson doet hier deze week een schepje bovenop. Hij laat van 26 tot en met 29 oktober honderd ton natuurijs smelten op het stadhuisplein in Kopenhagen. Niet omdat dit zo goed is voor het milieu, maar om bewustzijn te creëren over de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering.

‘Design’ van de Week: Ice Watch

Het Intergovernal Panel on Climate Change (ICCP) publiceerde dit jaar het vijfde jaarlijkse rapport over de opwarming van de aarde. Het verslag staat vol niet te ontkennen grafieken en statistieken die de vernietigende gevolgen van de klimaatverandering duidelijk maken. Toch heeft bijna niemand van het rapport gehoord en wordt klimaatverandering nog regelmatig ontkend. Olafur Eliasson wil hier, samen met geoloog Minik Rosing, verandering in brengen.


Het stadhuisplein in Kopenhagen, zoals het er sinds 26 oktober bij ligt. Foto: Anders Sune Berg

Inspiratie en bewustwording

Door twaalf ijsschotsen op het stadhuisplein in Kopenhagen te plaatsen, vragen de twee initiatiefnemers aandacht voor het rapport van ICCP. De honderd ton natuurijs is gehaald uit een fjord in de buurt van Nuuk in Groenland. Ice Watch doelt erop mensen bewust te maken van de gevolgen van de opwarmende aarde. Eliasson noemt het project een “fysieke wake-up call”: het publiek zien het ijs letterlijk smelten voor hun neus. Mensen kunnen de schotsen van dichtbij bekijken, aanraken en er tussendoor lopen. Dat is treffender en indrukwekkender dan een nieuwsbericht of een wetenschappelijk rapport over het onderwerp. 


De ijsschotsen op het plein zijn van dichtbij te bestuderen en aan te raken. Foto: Anders Sune Berg

Olafur Eliasson 

Olafur Eliasson is een manusje van alles. Hij ontwierp de gevel van de Harpa Concert Hall in Reykjavik, maar maakte bijvoorbeeld ook een enorme lichtinstallatie voor het Museum Booijmans van Beuningen in Rotterdam. Voor de IJslander, die nu gevestigd is in Kopenhagen, is kunst een cruciaal middel om mensen te laten doen in plaats van te denken. In zijn werk staan sociale en maatschappelijke problemen dan ook centraal.  

 
Havenarbeiders en duikers van Royal Arctic Line verzamelden de twaalf ijsschotsen in fjord Nuup Kangerlua, in de buurt van Nuuk in Groenland. Foto’s: Group Greenland

 

Het ijs, met een totaalgewicht van honderd ton, zijn vervolgens in vier koelcontainers van de haven in Nuuk naar Denemarken gebracht. Foto’s: Group Greenland 

Reageer op dit artikel