nieuws

“Als je drie keer pech hebt met aanbesteden val je om”

Architectuur

“Inschrijven op aanbestedingen is vandaag de dag net Russisch Roulette”, signaleert Fred Schoorl, directeur van de architectenbond BNA. De belangenbehartiger schreef een blog over perverse prijsprikkels. Cobouw-collega Thomas van Belzen belde hem op voor een interview.

“Als je drie keer pech hebt met aanbesteden val je om”

 

 

Werkt de Aanbestedingswet?

“Nou, ik kan geen vrolijke boodschap brengen. De wet bracht op papier een aantal verbeteringen, maar in de praktijk zie ik wat anders. Je ziet nog steeds dat opdrachtgevers te hoge en irreële eisen stellen aan ondernemers. De voorinvesteringen die architectenbureaus moeten doen bij aanbestedingen zijn te hoog. Als je mee wilt doen is het bijna Russisch roulette. Als je drie keer pech hebt, val je uit.”

Hoe hoog zijn die inschrijfkosten?

“Soms meer dan 15 procent van de totale bieding. Als architect moet je een ontwerp maken, van alles doorrekenen, soms een maquette of betrek je andere adviseurs erbij om aan te geven dat het niet alleen mooi is maar ook haalbaar en realistisch. Aan het eind van de dag moet je eigenlijk winnen om quitte te draaien. Dat noem ik persvers.”

 Lees verder op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel