nieuws

Agendatip: Sand Drift – zandmotor als cultureel fenomeen

Architectuur

De Zandmotor is een innovatieve manier van kustbescherming en kustonderhoud. Het betreft een schiereiland van 128 hectare voor de kust van Zuid-Holland. Door wind, golven en stroming wordt het zand ervan de komende twintig jaar verspreid. Dit beschermt ons tegen de zeespiegelstijging. Op 9 november verandert het kunstmatige eiland in een cultureel fenomeen met Expeditie #1: Sand Drift.

Agendatip: Sand Drift – zandmotor als cultureel fenomeen

De Zandmotor 

De natuur helpt ons in de bescherming tegen de zee. De door mensen aangelegde Zandmotor draagt daar een steentje in bij. Zandmotor ligt tussen Ter Heijde en Kijkduin als schiereiland van 128 hectare; even groot als 256 voetbalvelden of de helft van het eiland Rottumeroog. Door wind, golven en stroming verspreidt het zand zich de komende twintig jaar langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Het eiland is in 2011 aangelegd en is inmiddels al behoorlijk van vorm veranderd. Zandmotor beschermt hiermee tegen de stijging van de zeespiegel en biedt bovendien extra ruimte voor natuur en recreatie. 

 
De Zandmotor op 22 maart 2011. Klik hier voor een overzicht van de vormveranderingen van de zandbank. 

Expeditie #1- Sand Drift 

Kunstinitiatief Satellietgroep, in 2006 opgericht in Den Haag, onderzoekt de culturele betekenis van de zee vanuit het perspectief van kunst en wetenschap. Ze dagen kunstenaars, vormgevers, (landschap) architecten en wetenschappers uit om nieuwe concepten en projecten te ontwikkelen die de culturele, innovatieve en duurzame kwaliteiten van de zee en haar kusten tot uitdrukking brengen

Op 9 november 2014 verandert de Zandmotor, op initiatief van de Satellietgroep, in een culturele broedplaats. Expeditie #1 – Sand Drift richt zich op de verschuivende verhoudingen tussen mens en natuur. Kunst, wetenschap en publiek worden in de expeditie verbonden. Het nieuwe kunstwerk van Zoro Feigl, Untangling the Tides, benadert de kustmorfologie op wetenschappelijke wijze. In Expeditie #1 – Sand Drift word je uitgenodigd om ook de dialoog aan te gaan over de verschuivende verhoudingen tussen mens en natuur. Op deze wijze worden de zee en kust getransformeerd van terrein voor consumptie en recreatie tot onderwerp voor serieuze dialoog.

Programma

Datum: zondag 9 november 

Tijd: 14:00 – 20:00 uur

Locatie: Villa Ockenburgh, Monsterseweg 4, 2553RL Den Haag. 

Inschrijven: stuur een email naar satellietgroep@gmail.com om uw plaats te reserveren.

Kosten: € 10, – per persoon, inclusief diner.

Dresscode: outdoor!

Meer informatie over Expeditie #1 – Sand Drift vind je hier

Reageer op dit artikel