nieuws

Agendatip: Expositie ‘Slow Tech’

Architectuur

Morgen opent WOW Amsterdam een nieuwe expositie met twaalf stoelen die zijn ontwikkeld na materiaalexperimenten en innovatieve productietechnieken. Tijdens de tentoonstelling, genaamd ‘Slow Tech’, wordt de Bits & Parts Puzzle Chair van Joris Laarman ter plaatse in 3D geprint. Dit is de eerste open source te printen stoel ter wereld.

Agendatip: Expositie ‘Slow Tech’

 

De expositie van WOW is samengesteld door curator Jeroen Junte en stelt de Knotted Chair van Marcel Wanders centraal. Deze stoel wordt gepresenteerd als ‘de moeder van alle slow tech chairs’ en staat daarom bij deze tentoonstelling daadwerkelijk te midden van al haar opvolgers.

Innovatie en traditie
Marcel Wanders ontwikkelde zijn Knotted Chair ruim vijftien jaar geleden in samenwerking met de TU Delft. Tijdens het productieproces van deze stoel worden industriële technieken met handwerk gecombineerd tot een lichtgewicht stoel van geknoopt touw. Tot het haar 2011 zijn er 1000 exemplaren van de stoel gemaakt.

 
Kaarsrecht Stool door Pascal Smelik

Deze manier van werken kent in de huidige tijd nog steeds navolging bij veel ontwerpers, waarbij zowel high tech materialen en 3D printers als lokale grondstoffen en zelfgebouwde machines worden gebruikt. Dit levert interessante projecten op, die laten zien dat deze totaal verschillende principes heel goed hand in hand kunnen gaan.

Slow Tech
Tijdens de expositie wordt de bezoeker meegenomen in deze wereld van trage ambachten gecombineerd met geavanceerde technieken. “Wat de twaalf ontwerpers op deze expositie gemeen hebben, is dat ze geen nieuwe producten hebben bedacht, maar nieuwe manieren van produceren,” aldus de curator. De tentoongestelde stoelen vallen daardoor niet binnen de algemeen bekende kaders van massaproductie of juist het traditionele ambacht, maar zijn op zichzelf bijzondere, intrigerende ontwerpen.

 
Bits Parts Puzzle Chair door Joris Laarman 

De tentoonstelling ‘Slow Tech’ opent zaterdag 4 oktober om 17.00 in het WOW Amsterdam. Gedurende de expositie zal de Bits Parts Puzzle Chair van Joris Laarman met de 3D printer van Ultimaker worden geprint. De stoel, bestaande uit 77 puzzlestukjes en twee bezemstelen, wordt aan het einde van deze periode in het bijzijn van het publiek in elkaar gezet.

Deelnemende ontwerpers:
Marcel Wanders (Knotted Chair)
Jólan van der Wiel (Gravity)
Rutger de Regt (Happy Misfit)
Lenneke Langehuijsen van buro BELÉN (TuTu)
Eric Klarenbeek (Mycelium)
Maarten Schenkeveld (#12.05.18 (One Piece A Day))
Chris Kabel (Seam Chair)
Pascal Smelik (Kaarsrecht Stool)
Marjan van Aubel James Shaw (Well Proven Chair)
Martijn Rigters (Foam Party Chair)
Dirk van der Kooij (RvR Chair, Natural)
Joris Laarman (Bits Parts Puzzle Chair)  

Reageer op dit artikel