nieuws

Twee strobouwprojecten in Lent

Architectuur

Als je geïnteresseerd bent in bouwen met stro, kun je je hart ophalen in Lent, bij Nijmegen. Daar zijn twee strobouwprojecten aan de gang, één particuliere woning in de vorm van een toren en een appartementencomplex voor een woongroep, dat in een samenwerkingsverband met de toekomstige bewoners wordt gebouwd.

Twee strobouwprojecten in Lent

Uiteraard kun je niet in en uit lopen op de bouwplaats, maar de bouwers van het appartementencomplex hebben voor 7 september nog plek voor mensen die willen leren lemen.

 

Een bewoner aan het lemen bij Iewan. Foto: Facebook Iewan 

 

Houtskelet vullen met stro. Foto Facebook Iewan 

Het appartementencomplex wordt gebouwd op initiatief van Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (leefgemeenschap Iewan): een groep mensen die ecologisch wonen en leven hoog in het vaandel hebben staan. Bijzonder is dat Iewan niet de opdrachtgever is, maar de toekomstige huurder. Eigenaar van het appartementencomplex, dat plaats biedt aan 24 huishoudens – waaronder een aantal woongroepen-in-de-woongroep – wordt woningcorporatie Talis, die het via Woningbouwverniging Gelderland (WBVG) verhuurt aan Iewan. WBVG is onder meer verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het gebouw. Het complex wordt opgetrokken door bouwbedrijf Vastbouw – behálve het leem en stro-deel. Dat wordt door de toekomstige bewoners zelf gedaan.

Ontwerp appartementencomplex Iewan door Michel Post 

Het ontwerp is van Michel Post van Orio Architecten, de bekenste strobouwspecialist van Nederland en tevens voorzitter van de vereniging Strobouw Nederland. Post richt zich op organische en ecologische architectuur; van damp-open bouwen met natuurlijk isolatiematerialen tot aardehuizen en bouwen met stro.

Bouwplaats Iewan van veraf. Foto: Facebook Iewan

Appartementencomplex Iewan van dichtbij. Foto Facebook Iewan 

Post ontwierp ook de woning aan de overkant: de ‘toren’ van de familie Klijn.

 

De toren van de familie Klijn door Michel Post 

Waar professionals verantwoordelijk zijn voor de bouw van het appartementencomplex, bouwt Klijn in eigen beheer. Het gezin – dat overigens wel mensen met kennis van zaken in zijn directe omgeving heeft – houdt een uitgebreide blog bij met alle bouwervaringen. Hier kun je het gehele proces terugzien, van het slaan van de eerste paal tot de dag dat een Belgische boer op zijn trekker het stro kwam brengen. En van de dag dat de Belgische boer voor de tweede keer stro moest komen brengen, omdat de eerste lading was verregend tot het moment dat het scheren van het stro een berg naast het huis had opgeleverd – die gelukkig welkom is bij de pony van buurman Frans.

Toren met stro. Foto: blog Stro aan de Waal

 

Stro in de toren. Foto: blog Stro aan de Waal 

 

Toren met trekker. Foto: blog Stro aan de Waal 

Reageer op dit artikel