nieuws

The Big U wint zilver

Architectuur

Plan ‘The Big U’ van het Amsterdamse bureau One Architecture en Bjarke Ingels Group uit Kopenhagen voor de bescherming van Manhattan tegen overstromingen is onderscheiden met de Silver Holcim Award 2014. De Gold Award ging naar het project Poreform van Water Pore Partnership uit New York. De derde prijs was voor Hy-Fi van The Living in New York.

The Big U toont aan dat de bescherming van de laaggelegen delen van Manhattan zodanig ontworpen kan worden dat de stad niet van het water afgesloten wordt maar dat er juist nieuwe mogelijkheden voor het waterfront en de buurten erachter onstaan. Door de 10 mijl kustlijn tussen West 57th via The Battery weer naar East 42nd Street niet als een doorlopend systeem te zien, maar op te vatten als een serie compartimenten, kunnen de oplossingen sterk lokaal zijn. In een intensief ontwerpproces met bewonersorganisaties zijn drie van de compartimenten verder uitgewerkt met elk een heel eigen oplossing.

 

 

Compartimenten

In het noordelijkste compartiment wordt een beschermende dijk ingepast in East River Park, en worden er nieuwe verbindingen over de FRD-Drive gelegd tussen de buurt en het water, met nieuwe functies aan de waterkant, zoals een zwembad. In het middelste compartiment worden slimme barrières onder de snelweg gecombineerd met een vergroening van de openbare ruimte tussen de torens, zodat overvloedige regenval er in opgenomen kan worden. In het zuidelijkste compartiment, voor de omgeving van Wall Street, wordt de kustbescherming ingebouwd in paviljoens onder de snelweg en in een nieuw te bouwen school met museum aan de tip van Manhattan.

 

 

Successen

The BIG U won eerder, als een van de zes winnaars van de Rebuild by Design prijsvraag, 335 miljoen dollar bestemd voor de uitvoering van het project. The BIG team wordt geleid door BIG en One Architecture, en bestaat verder uit Starr-Whitehouse landschapsarchitecten, James Lima Planning and Development, Green Shield Ecology, A + E Consulting, Level Engineering, Buro Happold, Arcadis en The New School.

 Bekijk het complete overzicht van alle prijswinnaars.  

 

 

Reageer op dit artikel