nieuws

Team West 8 presenteert plan voor Presidio Parklands in San Francisco

Architectuur

Samen met vier internationaal gerenommeerde bureaus uit de landschapsarchitectuur krijgt Team West 8 de kans hun visie te tonen op de realisatie van dertien nieuwe hectare park in San Franciso. De Presidio Parklands gaan een verbinding vormen binnen de stad en bieden bezoekers een panoramisch uitzicht over de Golden Gate Bridge. De presentaties van de vijf teams moet het publiek uitnodigen mee te denken over dit gigantische project.

Team West 8 presenteert plan voor Presidio Parklands in San Francisco

Uitrijzend boven de Baai van San Francisco deed de Presidio tweehonderd jaar geleden dienst als militaire basis. Zeven decennia terug werd daar doorheen de snelweg Doyle Drive aangelegd. Voor The New Presidio Parkland Project wordt deze autoweg ondergronds gelegd en de Presidio weer verbonden met het water. 25 bureaus hebben zich opgegeven voor deze grote opgave, waarvan de volgende vijf teams geselecteerd zijn hun plannen te presenteren: CMG Landscape Architecture, James Corner Field Operations, OLIN, SNØHETTA en West 8 Team.

De vijf teams kregen drie uitgangspunten mee waar zij in hun concepten rekening mee dienen te houden, waarvan de belangrijkste het ‘realiseren van een dramatisch natuurpark’ is.

Presidi0
Voor deze opgave heeft West 8 de handen ineen geslagen met lokale partners om zo tot een regionaal gerespecteerd ontwerp te komen. Zij hebben zich verenigd tot Team West 8, bestaande uit West 8, Bionic, Sitelab Urban Studio, Jensen Architects en The Cultural Landscape Foundation.

 

Uit deze samenwerking is het plan Presidi0 ontstaan, waarin de geschiedenis van de omgeving centraal staat. Aan de aanwezigheid van de Presidio zelf, maar ook , de Golden Gate Bridge en de omliggende stad wordt in het ontwerp dan ook niet voorbij gegaan. Een centraal gelegen elliptisch gazon is het kenmerk van het ontwerp. Ook grote bossen, tuinen, moerassen en promenades komen voor in het ontwerp van het team.

In de eenvoud van het plan ligt een groot aantal mogelijkheden voor de bezoekers. De verschillende gecreëerde plekken maken het een flexibele basis van waaruit de toekomstige gebruikersbehoefte kan worden opgevangen. Dit leverde al positieve reacties op.

Aan de hand van de gepresenteerde concepten is de lokale bevolking uitgedaagd mee te denken over de invulling van de Presidio Parklands. Een winnend team wordt in januari 2015 bekend gemaakt en zal met deze input van de bevolking het ontwerp verder uitwerken. Naar verwachting is de oplevering van het project in 2018.  

Reageer op dit artikel