nieuws

Nieuwe competenties voor architecten

Architectuur

Nieuwe competenties voor architecten zijn onder andere communicatie, goede bedrijfsvoering, internationaal werken of specialiseren. Met die strategieën hield een select gezelschap architectenbureaus de afgelopen jaren het hoofd boven water, schrijft Cobouw vandaag.

Nieuwe competenties voor architecten

Nu de rookwolken van de crisis enigszins optrekken, kijken architecten om zich heen om te zien wie nog overeind staat en wie van het toneel verdwenen is. Het slagveld is aanzienlijk. De omzet van de branche is een schijntje van wat het was, gekrompen van 1,6 miljard euro in 2008 naar 0,7 miljard in 2014. Het aantal werkzame architecten is teruggelopen van 19.000 naar 9000, de branche is een schaduw van zichzelf zes jaar geleden. Toch zijn sommige bureaus erin geslaagd overeind te blijven, of zelfs te groeien tegen de trend in.

Bijvoorbeeld Oscar Vos. Hij begon zijn architectenbureau Denieuwegeneratie in 2008. Het bureau telt nu zes man. Communicatie is zijn geheime wapen. “In plaats van dat we de opdrachtgever een ontwerp geven ‘dit is wat je wilt’, staan wij naast de opdrachtgever en gaan we samen op zoek naar het ontwerp dat hij hebben wil. Als de opdrachtgever jouw verhaal naar de buitenwereld uitdraagt heb je het goed gedaan.”

  Lees verder op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel