nieuws

BNA gematigd positief over troonrede en begroting

Architectuur

BNA is gematigd positief over de troonrede en de begroting. Directeur Fred Schoorl is tevreden dat de creatieve industrie werd genoemd als topsector en heeft in een kort gesprek met minister president Mark Rutte benadrukt dat zijn achterban graag wil, en ook zeker kan bijdragen aan de belangrijkste opgaven en daarmee het economisch herstel van ons land.

BNA gematigd positief  over troonrede en begroting

“Ik had natuurlijk maar heel eventjes de tijd, maar het is goed dat de architectenbranche weer eens even op het hoogste niveau met een politicus sprak. En dan niet alleen over de problemen, maar ook over de agenda die er ligt en de rol die we daarin kunnen spelen. Wij kunnen natuurlijk bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit. En als de politiek onze creatieve kracht wil gebruiken, kunnen we het verschil maken voor een land dat in de top wil meedraaien .”

Deltaplan

De Troonrede was gematigd van toon en ook de begroting geeft Schoorl het gevoel dat het nog kan vriezen of dooien. “Er is een aantal nuchtere en goede maatregelen voorgesteld, maar geen spectaculaire veranderingen. Natuurlijk is het goed dat het Deltaplan er nu ligt, compleet met financiering, want dat kan helpen om Nederland te positioneren, zowel op het gebied van engineering, als voor wat betreft onze ontwerpkwaliteiten.”

MKB regelingen

De maatregelen voor de woningmarkt zijn meer technisch en gericht op de markt en de consument. Ook deze maatregelen waren deels al bekend, zoals het doorzetten van de BTW-maatregel. Er is nog een aantal dingen goed voor het MKB, zoals de stimuleringsmaatregelen RDA (Research en Development Aftrek) en WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en het doorzetten van de MKB-Innovatiestimulering Topsectoren, waar 30 miljoen euro mee is gemoeid. Toch moet het instrumentarium voor een èchte topsector nog flink aangepast aan de MKB-wensen.
“Wat me wel opvalt, is dat het ruimtelijk en architectonisch beleid, nu het geen eigen plek meer heeft, ook meteen mist in de begroting. Het verdwijnen van VROM wordt dan weer manifest. Ruimtelijke kwaliteit staat daarmee niet op de agenda.”

Bouwbrede onvrede

Bouwbreed is het wel wat onvrede en heeft men het gevoel dat het kabinet de bouw laat zitten, maar daarover zegt Schoorl: “Dat gaat voornamelijk over de weg en waterbouw. Op het gebied van wonen gebeurt er nu wel wat. En hoewel het veel recepten zijn en er nog maar weinig wordt gekookt, ben ik niet ontevreden.”

Afstoting rijksvastgoed

Over het afstoten van het rijksvastgoed: “Op zich is het duidelijk dat dat moet gebeuren. Maar over de manier waarop het gaat, denk ik: laat ze nog eens goed kijken hoe Rijkswaterstaat nu bezig is. Die maken een slag van project naar opgave en van losse opdracht naar een gebiedsontwikkeling. Dat kan een heel interessante weg zijn. Heel Hollands, ook. En ik vraag me af of die manier van denken al voldoende is doorgedrongen bij het Rijksvastgoedbedrijf. We hebben er met minister Blok over gesproken en gaan daar komende week iets over publiceren.”

Reageer op dit artikel