nieuws

Active House: comfort voor de bewoners

Architectuur

Gebouwen zijn pas echt duurzaam als ze niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook een positieve invloed hebben op de gebruiker. Dat stelt senior adviseur Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs in zijn lezing over Active House, een bouwvisie waarmee in diverse Europese landen vele partners werken aan integraal duurzame gebouwen om in te wonen en werken. En het handige: de visie kun je op een praktische manier concreet maken.

Valk op de openingsdag van Ecobouw: “Wat het Active House-principe leuk maakt, is het feit dat we niet alleen kijken naar energieverbruik en milieu, maar ook naar comfort. De berekeningen worden gevisualiseerd in een radarbeeld, een soort spinnenweb dat ook niet-professionals een goed inzicht geeft. Zo kun je je kwaliteiten veel beter zichtbaar maken dan met de getallen die uit andere methodes komen.”

 

Energiedoorsnede House of Tomorrow Today (Jos Lichtenberg)

Bovendien stelt Active House andere eisen dan het Bouwbesluit en hanteert het andere meetmethodes. Valk: “Bijvoorbeeld daglicht. De Nederlandse daglichtnorm zegt –kort door de bocht – dat 10 procent van het vloeroppervlak als glas moet terugkomen in de gevel. Dat levert echter geen garantie voor een goed daglicht, want vorm en de diepte van de ruimte worden niet meegenomen. Bij Active House beoordeel je het daglicht op werkvlakken op alle verblijfsplekken in het huis. De slechtste ruimte is maatgevend. Daardoor weet je enerzijds zeker dat ook in diepe gebouwen voldoende daglicht doordringt. Anderzijds maakt deze meetmethode het mogelijk om verblijfsruimtes te creëren op plekken waar dat volgens het Bouwbesluit bijna niet kan, zoals in een kelder. Met een lichthof kan een kelder namelijk heel licht uitvallen, mede door de reflectie op de wanden.”

Active House renovatieproject De Poorters van Montfoort

Gezondheid en comfort worden gemeten aan richtlijnen als het ontbreken van tocht, , de luchtvochtigheid, de hoeveelheid CO2, etcetera.

Bij monitoring na oplevering blijkt dat Active Houses in de praktijk meestal meer energie verbruiken dan bij het ontwerp wordt verwacht, maar vele malen minder dan gebruikelijk. Daarbij zijn de gebruikers veelal positief over het comfort.

Het House of Tomorrow Today

Nederland telt tot nu toe twee gerealiseerde Active Houses, namelijk renovatieproject De Poorters van Montfoort  en sinds kort het House of Tomorrow Today: de woning waarin hoogleraar productontwikkeling Jos Lichtenberg de Active House principes combineert met zijn eigen Slim Bouwen-gedachte. In Montfoort, dat een jaar geleden is opgeleverd, is het meten tot nu toe niet van de grond gekomen. Lichtenberg gaat overal waar mogelijk meten aan zijn huis. Valk: “Deze projecten zijn echter minder exemplarisch voor de rest van het te renoveren en nieuw te bouwen Nederland. Ik hoop daarom dat we binnenkort de meer traditionele vrijstaande energie-0-woning ‘’t Huis’ kunnen gaan bouwen.

Reageer op dit artikel