nieuws

Markering kunstroute N34

Architectuur

Op een aantal geschikte carpoolplaatsen en rustplekken langs de N34 is een ‘familie’ van felgele objecten geplaatst, ontworpen door Ineke Hans in opdracht van de provincie Drenthe. De objecten kunnen worden gebruikt om te wachten op de bus, te picknicken, te telefoneren of om gewoon even uit te rusten van de rit.

Markering kunstroute N34

De N34 is van oorsprong een oude handelsweg richting noord-Nederland: via Coevorden naar Zuid-Laren. Vroeger waren pas ontstane dorpen of mooie open plaatsen in de natuur goede rustplekken voor reizigers en paarden, waar ze verfrissing konden vinden. Deze plekken kregen vaak prachtige namen, zoals de groene fazant, de zwarte os, de witte olifant, het rode hert of de gouden leeuw.

De elementen die Ineke Hans voor de N34 ontwierp hebben allemaal dezelfde basis, maar fungeren als markeringen, informatiepalen en zitjes. De gebieden dienen ook als lokkertjes voor reizigers om te rusten en te eten of drinken. De zitjes kunnen een bank of picknicktafel worden naar gelang ze zijn gepositioneerd.

Op elk van de locaties staat een informatiepaal met een mast waarop diersilhouetten zijn aangebracht, zoals de windhanen op kerktorens. Hans verdeelde de N34 in vier trajecten. Elk traject wordt verbeeld door een dier dat in de plaatselijke cultuurhistorie en handelsroutes een rol speelt: de gans (traject 1, Coevorden: ganzenmarkt), het heideschaap (traject 2, Exloo, Borger: heidevelden), de mammoet (traject 3 Borger, Gieten: prehistorie) en het paard (traject 4, Zuidlaren: paardenmarkt).

De zitting, tafelblad en andere oppervlaktes zijn gemaakt van Nabasco, een nieuw high impact composiet, gemaakt van natuurlijke vezels zoals vlas en hennep. Deze materialen horen volgens Hans ‘min of meer’ bij de provincie Drenthe en sluiten aan op het groene karakter van de regio.


Het materiaal Nabasco, ook ingezet voor de neuzen van treinen, is uitgebreid getest in de studio van Ineke Hans.

De andere kunstwerken langs de N34 zijn ‘Obscura Reverse’, van Ronald van der Meijs (verzorgingsplaats Vogelpoel bij Dalen) en ‘Transition’ van Gabriel Lester (verzorgingsplaats Koebroeken bij Eext). Ook is er een videokunstwerk te bekijken via een QR-code op de verzorgingsplaats Haverlanden bij Eext.

Met de voltooiing van dit werk van Ineke Hans is de Kunstroute N34 afgerond. De uitvoering van een groot aantal reconstructies aan het Drentse deel van de N34 was aanleiding voor het ontwikkelen hiervan. De provincie Drenthe, Centrum Beeldende Kunst Drenthe en Stichting Kunst Openbare Ruimte gavem dit idee samen vorm, met als uitgangspunt het landschap waar de N34 doorheen loopt.

Meer informatie is te vinden op www.N34-kunstroute.nl

Reageer op dit artikel