nieuws

Landscape House Ruijssenaars wordt expositieruimte

Architectuur

Het 3D-geprinte Landscape House van Jan Jaap Ruijssenaars wordt werkelijkheid. Hij is met BAM en ontwikkelaar AM Real Estate Development hiervoor een samenwerking aangegaan. Het huis zal verrijzen op een nader te bepalen locatie in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld de Zuidas, en wordt een onderkomen voor tijdelijke exposities met kunst uit diverse musea.

Landscape House Ruijssenaars wordt expositieruimte

 

Het Landscape House is ontworpen vanuit de gedachte of een gebouw als een landschap kan zijn. In de praktijk zou het gebouw als een stuk te printen zijn. “Omdat de aarde een geheel is zonder begin of einde, kwam ik uit op een gebouw dat geen begin en geen einde kent. 3D-printen bleek de meest elegante productiemethode voor de complexe krommingen”, vertelde Jan Jaap Ruijssenaars destijds.

 

BAM Utiliteitsbouw wil de 3D-printtechniek inzetten in combinatie met traditionele bouwtechnieken. Met de printtechniek wordt lokaal zand gebruikt door het met behulp van een speciale vloeistof in de gewenste vorm te verharden. “Dat gebeurt met een super 3D-printer van Enrico Dini, die we naar Nederland willen halen”, zegt Rutger Sypkens, hoofd Ontwikkelen van BAM Utiliteitsbouw regio Noordwest. “Dat is nog niet eerder in Nederland gebeurd.”

Amsterdam Marketing, ABN Amro en Buro van Ons ondersteunen het project, evenals de Rijksoverheid.

Reageer op dit artikel